Реклама / Ads
0| 2821 |22.06.2022 НОВИНИ

Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

.
Източник: БГНЕС
Пленумът на Върховния административен съд прие становища по две конституционни дела - № 7 от 2022 г. и № 9 от 2022 г., на Конституционния съд на Република България. Едното е за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, а другото – за мандата на членовете на Инспектората на Висшия съдебен съвет.
 

Върховните съдии гласуваха становища по обособени групи от оспорените пред Конституционния съд разпоредби във връзка със закриването на спецправосъдието.

 

Относно закриването на специализираните наказателни съдилища и прокуратури, съдиите от Пленума на ВАС приемат, че то не противоречи на Конституцията. Относно преназначаване на съдиите и прокурорите от закриваните специализирани наказателни съдилища и прокуратури Пленумът на ВАС приема с 44 гласа „за“ и 37 „против“, че квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители не е противоконституционно. Върховните съдии приеха също, че няма противоречие с основния закон по въпроса за приключване на досъдебните производства в други органи на съдебната власт.

 

Върховните съдии приеха и становище по Конституционно дело № 7 от 2022 г., образувано по искане на Пленума на Върховния административен съд за тълкуване на следните тълкувателни въпроси: „Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или същите продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?“ и „Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание?“.

 

Становището на мнозинството на съдиите от ВАС е, че правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС не се прекратяват с изтичането на мандата и същите продължават да изпълняват функциите си до избирането на нови инспектори от Народното събрание. Съдиите от ВАС приемат също, че не е конституционно допустимо да се преустанови работата им за неопределено време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3589 |01.06.2022 Проверка на Фрог: Спецпрокуратурата нехае за закриването й, вдигат се наздравици на Цигов чарк . 0| 3086 |27.05.2022 Протест срещу закриването на Районния съд в Каварна . 0| 3282 |26.05.2022 Министър Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача . 0| 3524 |25.05.2022 Надежда Йорданова: Законът за закриването на спецправосъдието влиза в сила от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads