Реклама / Ads
9| 5632 |27.04.2020 НОВИНИ

Плевен е първенец по новозаразени с коронавирус, мини пикът минал след Цветница

.
Плевен вече е първенец по новозаразени с коронавирус. От 58 регистрирани за последните 24 часа, 23 са от Плевен. Оказва се, че 17 от тях са контактни с работещи в шивашкия завод „Мизия“. Това съобщи шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски пред журналисти.
 

"Преди се движехме в плато, след това имаше спад на заболеваемостта и то след Цветница. Това е факт. Имаше мини пик в началото на април. Все пак това са малки периоди от време", уточни Мутафчийски по повод разхлабване на мерките за борба с коронавируса. Според графиката, заболеваемостта върви пак стръмно нагоре.

 

От новите заразени, 22-ма души са постъпили в болница. Един човек е починал, той е бил с придружаващо онкологично заболяване.  Общият брой на хората с коронавирус вече са 1348.  Има 5 нови заболели деца от Плевен, като най-малкото е момиченце на една година. За щастие всички са в лека форма.

 

147 е броят на болните от медицинския песнола, като има  9 нови случая. „Този процент се стабилизира, повечето са от Пирогов“, допълни Мутафчийски.  206 са излекуваните, а 56 починалите.  41 пациенти са в интензивно отделение. "Неделя не е много показателен ден, някои лаборатории не подадоха никакви резултати", предупреди шефът на НОЩ.

 

На въпрос дали дезинфектанта, пристигнал от ОАЕ е опасен заради метиловия алкохол вътре, Мутафчийски каза: „Дезинфектантите са токсични и има инструкция да не се поглъщат и да се пазят от деца. Дали има метилов алкохол не мога да отговоря. Дезинфектантите са освободени от държавния резерв - спирт, над 100 тона освободиха. За ВМА в това разпределение имахме между 3 и 5 тона, от които ние правим съответните разреждания.  Другите бяха насочени към борсата, където всички производители можеха да ги закупят на приемлива цена.

 

Това /бел. ред. сделката с ОАЕ/ е една частна сделка. Всички дарения, които пристигат под формата на медикаменти облекла, маски, апаратура, това е в логистичния щаб. Ние нямаме връзка с това. Ние не разполагаме с апарат, за да изследваме. Държавата си има контрол“. Относно питането дали има 5-ма полицаи в РПУ-Пещера, генералът препрати за информация към МВР. Той напомни, че струпването на хора винаги води до повишаване на заболеваемостта.

 

"Според изследване на Харвард, еднократните мерки не дават резултат, дават системните мерки. Обществото трябва да е подготвен за това", допълни той.  Българин  се  е заразил, след като е бил на мач в Испания. Контактните му лица също се оказали положителни към коронавирус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3980 |21.04.2020 19 шивачки от плевенският завод „Мизия“ са с COVID-19 . 1| 4813 |28.03.2020 Италианец загина при строителството на ”Балкански поток” край Плевен . 2| 5043 |23.03.2020 190 станаха болните от коронавирус у нас. Последният случай е от Плевен . 0| 3760 |10.03.2020 Мерките заради COVID-19 в Габрово и Плевен остават в сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads