Реклама / Ads
23| 5138 |20.02.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Имаме договор за доставка на азерски газ

.
Росен Плевнелиев
Не очакваме безкрайно отлагане на влизането на България и Румъния в Шенген. Това каза на пресконференция в Букурещ президентът Росен Плевнелиев след срещата си с румънския държавен глава Клаус Вернер Йоханис, съобщи „Фокус“.
 

 Плевнелиев заяви категорично, че изпълняваме техническите изисквания и че ЕК го заявява също, а Европейският парламент го е потвърдил многократно. По думите му, българската граница с Турция днес е много натоварена. Според него България е модерно оборудвана и си върши работата на границата. Той посочи, че по отношение на Шенген е крайно време да възтържествува елементарната справедливост. Според Плевнелиев не е справедливо и не заслужаваме да се отлага повече влизането ни в Шенген.

 

Държавният глава заяви, че газовият интерконектор България-Гърция ще бъде готов към 2017 година и ще влезе в експлоатация през 2018 година. Плевнелиев посочи, че искат да се свържат средиземноморските пристанища с балтийските, както да направят това и с електро и газовата инфраструктура. Той подчерта, че вече има сключен договор за доставка на азерски газ и от 2019 година ще получаваме съответните количества от него. По думите му, интеркоекторът България-Гърция ще бъде финансиран изцяло със средства на ЕК около 50-70% от сумата, а остатъкът като заем, за който българското правителство вече е уредило и държавна гаранция от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

Същевременно и газовият инерконектор България-Румъния е част от газовия коридор Север-Юг, като той ще бъде двупосочен, за да може Румъния да получава азерски газ и обратното - България да получава газ от Румъния.

Според Плевнелиев България изостава в борбата с корупцията по високите етажи на властта за разлика от Румъния. Президентът изрази задоволство от приетата от българския парламент стратегия за продължаване на реформата в сектор „Правосъдие” и даде за пример Румъния, която демонстрира независимост по отношение на борбата с корупцията. Той посочи, се радва на ефективността и независимостта, която румънските правораздавателни органи демонстрират в борбата с корупцията по високите етажи на властта, но България категорично изостава в това отношение. Според държавния глава България може да постигне много бързо същите резултати, но е необходим политически кураж.

 

Румънският президент допълни, че отношенията между двете страни са много добри и ще продължат да сътрудничат по между си. Той отбеляза, че осигуряването на енергийната сигурност и засилването на регионалната са само някои от аспектите, които са засегнати по време на разговора с българския президент. Йоханис подчерта, че присъствието на НАТО в България и Румъния трябва да бъде увеличено. Той каза още, че имат необходимост от единство в посланията по отношение на поддържането на санкциите срещу Русия, както и по отношение на възможността те да бъдат допълнително разширени при положение, че Русия не се присъедини към спазването на примирието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4627 |20.02.2015 Плевнелиев: България и Румъния трябва да бъдат двигател на европейската интеграция . 45| 6031 |19.02.2015 Плевнелиев: Съвременният прочит на републиката на Левски не е олигархична икономика . 6| 4740 |12.02.2015 Плевнелиев: Мирното решение на конфликта в Украйна няма алтернатива . 11| 4713 |10.02.2015 Плевнелиев: 2014-та е рекордна година на мъжество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads