Реклама / Ads
12| 4250 |17.12.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Конституционните промени не са достатъчни

.
Росен Плевнелиев
Номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието на България е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие. Това каза президентът Росен Плевнелиев.
 

 

Чрез диалог, национално отговорен подход, институционално сътрудничества на всички - от президента през Министерския съвет до парламента и съдебната власт, само по този начин може да се гарантира продължаването на реформата в сектор правосъдие, каза в Смолян президентът:

 

Да, свидетели сме на конституционни промени. Те са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни. Предстои въвеждането на Закона за съдебната власт и на процесуалните закони, които са не по-малко, да не кажа по-важни, за съдебната реформа в България. Сигурен съм, че с качествата, които госпожа Захариева притежава и ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Съгласен съм с нейната оценка, че това е реформата на реформите в България. Ако не придвижим напред реформата в българското правосъдие няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и да забогатеем. Правната несигурност е предпоставка за бедност.

 

Плевнелиев допълни, че е съгласен и с друга оценка на Екатерина Захариева - че трябват последователни усилия: Има стратегия, която беше подкрепена в Народното събрание. Сега има и конституционни промени, които са факт. Продължаваме последователно напред със Закона за съдебната власт, с процесуалните закони. Ако трябва и с нови промени в Конституцията на по-късен етап.

 

Държавният глава допълни, че трябва да си даваме сметка, че съдебната реформа има много силно международно отношение:

 

България не е сама в своите усилия да реформира българското правосъдие. Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, заедно с държавите наши партньори ще постигнем това правосъдие което искаме. Госпожа Захариева има висока международна репутация, тя може да помогне за това. Днес българския народ е жаден за справедливост. 94 процента от българските граждани очакват справедливост, те не се доверяват на системата на правораздаване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4657 |16.12.2015 Миков: Съдебната система не става по-независима с промените . 4| 4097 |16.12.2015 Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията . 25| 9422 |15.12.2015 Хиляди протестираха в София срещу промените в Конституцията . 9| 4415 |14.12.2015 Плевнелиев: С Гърция разменяме по 1 милион туристи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads