Реклама / Ads
21| 4964 |07.06.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Криворазбраните националисти да не ни подпалят чергата

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев отправи послание към ”криворазбраните националисти и към зараждащата се вълна в България на популизъм и агресивен национализъм: да внимават какво правят, за да не ни подпалят чергата“. Много е красива българската черга. Тъкана е в продължение на векове от нашите бащи, майки, прекрасна е”.
 
Това заяви в интервю за „Фокус“ президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос какво послание дава с жеста да бъде домакин на тържествената вечеря ифтар.

„Това трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Ние сме символ на солидарност, разбирателство. Но видяхме вече преди години как се подпали едно молитвено килимче пред Софийската джамия. Виждахме как криворазбрани националисти, отигравайки собствените си дребни планове, заигравайки се по най-безобразния начин със страховете на хората, се опитват да дестабилизират. Опитват се да поставят под въпрос може би най-голямото постижение на България през вековете – един народ, една съдба, една цел, заедно сме, независимо от религиозното си изповедание“, категоричен бе Плевнелиев.

Президентът коментира и прогресът на Балканите в последните 20 години, който според него бил видим, а България била част от това позитивно развитие. „Ние сме един от двигателите на интеграцията и на човешкото, и на демократичното развитие в региона, и се гордеем с позитивната роля, която играем“, посочи държавният глава.

Като неприятели на страната ни Плевнелиев посочи не хора и не държави, а идеологии. „Неприятел на България са манипулациите и фалшификациите на историята на този регион от Европа, който в миналото бе в основата на многобройни конфликти и войни. И да – България трябва да внимава, България трябва да се бори срещу погрешни идеологии, срещу фалшификацията и манипулацията на историята, която създава предпоставки за напрежение и конфликти между бъдещите поколения. И да – България трябва да отстоява принципите на това, че историята трябва да се чества, историята трябва да ни обединява, а не да се манипулира и да ни разделя“, подчерта президентът.

Попитан кой печели от политическата криза в Македония, Плевнелиев отговори: „Една група хора, които не искат да си подадат ръката, за да може да дадат път на добри практики, път на бъдещето, ако щете и път на младите и път на европейските ценности в тази много близка, братска нам държава. Повече от ясно е, че Македония днес се намира в много критичен исторически момент. Отговорността за това не е на ЕС и не е на външни сили, а на лидерите и на политиците в Македония“.

Според него е неразбираемо как към днешна дата политическите лидери в Македония не демонстрират желание и не могат да се обединят около организирането на честни и почтени избори, а народът да си каже тежката дума оттам нататък кой да управлява и да носи отговорност за нацията.

„Ние сме брат, ние сме незаменим приятел, винаги сме помагали, ще продължаваме да помагаме. Ще настояваме за модерен подход, за приключване с подходите, с погрешните идеологии от миналото, за край на създаването на изкуствено напрежение между двата братски народа чрез манипулиране на историята, за едно ново начало, базирано на европейските принципи и ценности. Очакваме да извървим и последните крачки до подписването на договор за добросъседство, който да скрепи тази нова фаза в нашите отношения“, надява се още президентът.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4602 |01.06.2016 Плевнелиев: България е в отличен диалог с Албания и Хърватия . 29| 5346 |28.05.2016 Плевнелиев: 25 г. след края на комунизма престъпленията на режима още не са наказани . 3| 4463 |24.05.2016 Плевнелиев: Възраждането на образованието да бъде национален приоритет! . 0| 3876 |23.05.2016 Крайни националисти влязоха в парламента в Кипър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads