Реклама / Ads
67| 7652 |31.10.2011 НОВИНИ

Плевнелиев е подарък за България!

.
Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев - той е милионер, говори отлично немски език и има добри контакти в Германия. Борисов го нарича "най-добрия кандидат". Това казва в репортажа си от София Карла Енгелхард, балкански кореспондент на германската телевизия АРД, след като официално бе обявен новия президент на България късно снощи.
 

  

При всеки балотаж има един победител и един победен. Рядко обаче победеният отказва да поздрави победителя. След втория тур на президентските избори в България и загубата на неговия кандидат, лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви: "Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш по този начин, както спечели ГЕРБ - с подкупи, заплахи, страх, боеве. Такива избори не е имало досега в България. Властта се превърна в престъпна власт."

 

"Симпатичен, модерен човек"

Ивайло Калфин, кандидатът на БСП, е евродепутат и бивш външен министър, и в дебатите изглеждаше по-опитен от съперника си Росен Плевнелиев, но публичните му изяви в хода на предизборната кампания бяха доста безлични. Бившият строителен предприемач и министър на регионалното развитие Плевнелиев е милионер, който говори отлично немски и има добри контакти в Германия. Той заяви, че първата му дестинация като президент ще бъде Брюксел. Целта му е да повиши престижа на България в ЕС.

 

Това бяха първите президентски избори след приема на България в ЕС. Те бяха смятани като тест за правителството на премиера Борисов и неговата партия ГЕРБ. След оповестяването на резултатите Борисов изтъкна качествата на новия президент Плевнелиев: "Това бяха партийни избори. Който и да беше кандидатът на ГЕРБ, той щеше да спечели изборите. Но ние избрахме най-добрия кандидат: демократ, с връзки в Европа, владеещ езици, симпатичен, модерен човек."

 

"Той може да постигне много" 

Изборът на Плевнелиев укрепва още повече позициите на Борисов и ГЕРБ сред избирателите, въпреки че българският държавен глава е с ограничени възможности и функциите му са предимно репрезентативни. Победата на Плевнелиев е същевременно удар за опозиционната БСП, която губи президентското кресло след два мандата на нейния представител Георги Първанов.

 

Очакванията към новия български президент са високи. Тази българка изразява преобладаващото мнение: "Той се справя много добре със задачите си. Плевнелиев може да постигне много, той е подарък за България."

 

Дойче веле

.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6022 |31.10.2011 Р. Плевнелиев: Ще има конфликти и искри с Б. Борисов . 23| 6925 |30.10.2011 Плевнелиев прави палачинки; Калфин целува жена си . 49| 5189 |27.10.2011 ЕНП: Гласувайте за Плевнелиев, той е достоен за президент . 106| 8653 |24.10.2011 Анализатори: Плевнелиев е с добра дистанция, но теоретически преодолима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads