Реклама / Ads

13| 4466 |30.09.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Проблемът с терористичните организации се решава с широка коалиция

.
Президентът на България Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Никога досега не е имало толкова много застъпващи се кризи, с които ЕС трябва да се справя.
Това е общата оценка на президентите на деветте страни от ЕС, участващи на заседанието на групата „Арайолуш“. Съюзът трябва да се отнася хуманно към тези, които са стигнали до общите граници, в съответствие с европейските и световните стандарти. Същевременно трябва да се пристъпи към решаването на въпросите, предизвикващи бежанските вълни, е позицията на държавните глави. Необходим е интегриран европейски подход за справяне с тези проблеми, посочи президентът Росен Плевнелиев.

Само през последната година тероризмът е прогонил от домовете им милиони хора, които се отправят към границите на ЕС и затова споделяме разбирането, че само заедно, в рамките на една широка коалиция, можем да решим проблема с терористични организации, заяви президентът Росен Плевнелиев. Справянето с бежанските потоци изисква повишеното внимание от страна на европейските институции и обща европейска политика, отбеляза българският държавен глава.

„Надеждата е, че в новата Европейска комисия има комисар със завиден опит в сферата на имиграцията, а именно представителят на Гърция. Няма да бъде лесно, защото кризите не могат да бъдат решени от днес за утре“, посочи още Росен Плевнелиев.

По време на форума държавният глава отново апелира за справедливо разпределяне на тежестта от имиграционната вълна, за засилване на европейските институции, на „Фронтекс“ и преди всичко на превенцията. „За да можем да бъдем ефективни трябва да обърнем внимание и да работим и в Сирия, и в Либия, и в Ливан, и в Украйна, за да може тези хора да живеят в собствените си страни, а не да се превръщат в бежанци, заяви президентът.

Според статистика на Евростат 60% от имигрантите, влизащи в ЕС, се отправят към само 5 държави, а 90% от тях отиват в десет държави. „Това показва, че нямаме справедливо разпределение на тежестта. И именно върху това трябва да се фокусира новата европейска политика“, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава добави, че участниците в срещата са се обединили около необходимостта за бързото приемане на политика за справяне с бежанския натиск и очакват действия от страна на Европейската комисия. „Общото между дебатите за проблемите в енергетиката и бежанците е именно това - толкова трудни проблеми могат да бъдат решени единствено и само в рамките на общ европейски подход, солидарно и със съвместни усилия на държавите членки“, заяви още българският държавен глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 29| 4866 |29.09.2014 Гечев контра на Плевнелиев: Бюджетът не е сбъркан нарочно . 48| 5133 |28.09.2014 Плевнелиев: Бюджетът нарочно беше сбъркан . 39| 5244 |27.09.2014 Плевнелиев: Енергетиката ни може да стигне до фалит! . 9| 4166 |18.09.2014 Плевнелиев: Партиите носят отговорност за свободни и честни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ