Реклама / Ads
4| 4407 |11.12.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Цената на политическия компромис - независимостта на съда

.
Росен Плевнелиев
Цената на политическия компромис се оказва именно независимостта на съда. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на тържествения пленум по повод 135 години от създаването на Върховния касационен съд на България.
 
Правова държава, върховенство на закона са възможни единствено, ако имаме независим съд, който да ги брани, посочи Плевнелиев като напомни, че това ни е казала Венецианската комисия съвсем наскоро и партньорите ни от ЕС, както и че това казват и очакват българските граждани.

„Българските политици са длъжници на всеки честен магистрат, защото повече от четвърт век не успяват да осигурят в пълна степен на съдебната система най-важното - нейната пълна и безусловна независимост. И днес, когато Народното събрание обсъжда и гласува промени в основния закон, виждаме същото”, посочи държавният глава.

Плевнелиев допълни, че цената на политическия компромис се оказа независимостта на съда. Той изрази надеждата си, че все повече български политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще го поставят над своите собствени партийни интереси. „От това зависи успехът на всички останали реформи и просперитетът и благосъстоянието на нацията”, подчерта президентът.

Пленумът на съдиите, правораздаващи в най-висшата съдебна инстанция, беше открит със слово на председателя на съда Лозан Панов. Приветствия към магистратите отправиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова.

Гости на тържествения пленум са и съдии от Конституционния съд, заместник-председатели на Народното събрание, председателят на Комисията по правни въпроси на Народното събрание, ръководители на чуждестранни дипломатически представителства, главният инспектор в Инспектората към ВСС, директорът на Националния институт на правосъдието, представител на Висшия адвокатски съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4662 |10.12.2015 С 2 лв. пада цената на регистрационните табели в София . 57| 5376 |15.11.2015 Плевнелиев: Русия води хибридна война на Балканите . 6| 4172 |13.11.2015 Плевнелиев: Европейският съюз се нуждае от нов проактивен подход за преодоляване на кризи . 8| 4201 |12.11.2015 Хиляди излизат на протест срещу цената на винетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads