Реклама / Ads
8| 6366 |24.04.2021 НОВИНИ

И пловдивските адвокати се вдигнаха срещу вчерашното изказване на Борисов

.
Недопустимо е да се внушава и поддържа от лица, заемащи политически и държавни длъжности, отъждествяване на упражняващите адвокатска професия с техните клиенти. Подобен подход противоречи на разбирането за ролята на адвоката, залегнало в Правото на Европейския съюз, Конституцията на Република България и действащата в страната нормативна уредба.
 

С тези думи идва поредната остра позиция на адвокатската гилдия срещу вчерашното изявление на премиера Борисов, което бе излъчено в националния ефир на три телевизии. По-рано заради импровизирания домашен брифинг на премиера в оставка с позиция излязоха и от Софийската адвокатска колегия.

 

ФрогНюз припомня, че според казаното от Борисов вчера с решението си тримата големи в съдебната власт да се привикват на всеки три месеца в парламента, за да се отчитат значи “адвокатите на мутрите да искат съдиите да им се отчитат по делата”. Нещата обаче не стоят точно така. Първо - първоначалната идея бе в Народното събрание да се извика само главния прокурор. Впоследствие бяха добавени и председателите на ВАС и ВКС. Освен това - депутатите нямат право да питат за конкретни дела, а тримата големи - да ги коментират.

 

От Пловдивската адвокатска колегия призовават Висшия адвокатски съвет да вземат отношение по въпроса и да излязат с категорична позиция при "проява и опити за дискредитиране на адвокатската професия, които засягат пряко достойнството на колегите и авторитута на адвокатурата в обществото".

 

"Същевременно, изразяваме недоумение от решението, залегнало в Правилника на 45-тото Народно събрание и прието с гласовете на определени политически сили, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да бъдат викани и изслушвани в правната комисия на Народното събрание на всеки три месеца. Подобно решение съставлява груба и недопустима намеса в независимостта на съдебната власт.

 

Приветстваме идеята за по-голяма отчетност на главния прокурор пред българския народ посредством изслушването му в Народното събрание, но не можем да разберем и приемем опита да бъдат смесени функциите и задълженията на главния прокурор с тези на председателите на двете върховни съдилища. Подобно разрешение е в разрез с основополагащия за конституционното право принцип за разделение на властите", посочват още юлистите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6565 |24.04.2021 Юристи отвърнаха на Борисов след “мутрите вкараха адвокатите си в НС” . 17| 7040 |23.03.2021 Десислава Иванчева пред Фрог: 20 адвокати се обадиха, за да ме защитават безвъзмездно по делото за мярката . 5| 4492 |20.11.2020 Повдигнаха обвинение на майката, заклала децата си в Сандански . 2| 4486 |05.11.2020 Адвокати настояват за електронен обмен на документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads