Реклама / Ads
2| 3329 |02.12.2021 НОВИНИ

Почина едно от заразените с менингит деца в столична детска градина

.
Източник: БГНЕС
Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, потвърдиха от СО. То е било на 5 години, в трета група.
 

В петък майката на първото инфектирано дете се обади на учителката и ни уведоми, че то е починало.

 

„Детето повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар.

Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия. Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители“, обясни пред БНТ Гергана Петрова, директор на детската градина.

 

„Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти“, увери тя и допълни: „Ние не знаехме каква е бактерията, имахме указания за някаква бактерия“.

 

Консултантът на Столичната община по здравни въпроси проф. Тодор Кантарджиев коментира повече подробности за тежката инфекция с менингит: „Изследване преди 3 години показа, че 72% от децата в детските заведения в София имаха този микроорганизъм. В конкретния случай, по предписания на РЗИ-София бяха взети проби.

От два дни децата вземат антибиотици, вчера беше организирано и пробонабиране на останалите 250 деца“.

 

„Заразата е възможна при тесен контакт и дълго време в една стая, предава се по въздушно капков път. От 2011 г. у нас се прилага ваксина за менингит. Най-важното е хората да не се плашат, да не се създава излишна паника. Вчера проведох разговор със заинтересованите родители, просто да ги успокоя“, допълни експертът.

 

Вчера присъственото обучение в столичната детска градина „Вълшебство“ в кв. „Павлово“ беше спряно заради бактериален менингит сред децата.

 

На 29 ноември СРЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Резултатите показват, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

 

„На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община проф. Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици“, съобщиха вчера от СО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3755 |01.12.2021 Почина актрисата Надя Савова . 27| 4318 |28.11.2021 Станишев: След години еднолично управление, преговорите са шанс за връщане към нормалния политически процес . 2| 3280 |28.11.2021 Птици извънредно приземиха самолет на летище София . 3| 4414 |28.11.2021 Бойко Найденов: Шофьорът може да е починал от заболяване преди да катастрофира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads