Реклама / Ads
2| 3181 |04.12.2022 НОВИНИ

Под натиска на бунтовете Иран маха моралната полиция

.
Иран разпусна своята морална полиция след повече от два месеца на протести в страната, съобщава ”Франс прес”. Водените от жени демонстрации, наречени ”бунтове” от властите, започнаха след смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.
 

Моралната полиция няма нищо общо със съдебната система и е премахната, заяви главният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, цитиран от информационната агенция ISNA.


Моралната полиция - известна официално като Gasht-e Ershad, или "Насочващ патрул" - беше създадена от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, за да "разпространи културата на скромност и хиджаб" - задължителното покриване на главата при жените. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 г.


Новината за премахването ѝ идва ден, след като Монтазери съобщи, че се обмислят промени в закона, задължаващ жените да покриват главите си с хиджаб.


След смъртта на Амини нарастващ все повече жени в Иран отказват да носят хиджаб, особено в модерната северна част на Техеран.


Носенето на хиджаб стана задължително за всички жени в Иран през април 1983 г. - четири години след революцията от 1979 г., която свали подкрепяната от САЩ монархия.


Вчера президентът Ибрахим Раиси заяви, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, но има методи за прилагане на Конституцията, които могат да бъдат гъвкави.


След въвеждането на закона за хиджаба и с промяната на нормите за облекло стана обичайно да се виждат жени, обути в тесни дънки и с широки, цветни забрадки.


През юли тази година обаче крайно консервативният Раиси призова за мобилизиране на "всички държавни институции за прилагане на закона за забрадките".


Иран обвинява своя заклет враг Съединените щати и техните съюзници, включително Великобритания, Израел и кюрдски групировки, базирани извън страната, в подклаждането на уличното насилие, което правителството нарича "бунтове".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3286 |04.12.2022 Политологът Д. Ганев: Ясно е, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани . 0| 3140 |03.12.2022 ЕС заплаши Twitter с глоби или спиране . 0| 2936 |03.12.2022 Иран стартира строеж на нова ядрена централа . 1| 3036 |03.12.2022 Ню Йорк търси мотивиран „терминатор“ за борба с плъховете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads