Реклама / Ads
2| 3230 |07.02.2023 НОВИНИ

ЕС да подкрепи зърнопроизводителите у нас като отвори кризисен резерв, иска България

.
Спешни мерки заради проблема с вноса на евтино украинско зърно искат България и още четири държави в близост до Украйна от Европейския съюз. Зърнопроизводителите у нас се оплакват, че производството им лежи по складовете и не може да бъде пласирано. Подобна е ситуацията и в други страни. Мерки са поискали още Полша, Унгария, Чехия и Румъния.
 

По данни на браншовата асоциация заради намалените приходи производителите се задъхват, а предстоят нови разходи покрай пролетната сеитба и подхранването на есенниците, предават от БНТ. Призивите към Брюксел са блокът да отвори кризисен резерв за подкрепа на зърнопроизводителите. Целта е тези средства да се използват като вид компенсации.

 

България е солидарна с Украйна, но трябват спешни мерки, за да се защитят българските производители. За това призова на последното заседание на земеделските министри в Брюксел министър Явор Гечев.

 

"Договорихме се, че има проблем и че механизмите каквито са в момента за отворен пазар по отношение на съществуващите коридори, не са точно такива, каквито Европа ги е измислила. И че трябват допълнителни действия по отношение на това мерките да действат наистина като коридори, а не зърното да достига до определени държави и да ги превръщат в буферни складове", каза Явор Гечев.

 

По думите на земеделския министър освен с компенсации от кризисния резерв, Брюксел може да отвори кризисни складове, които да поемат допълнителните количества зърно. 

“Поискахме и допълнителна регулация, за да знаем тази украинска пшеница и слънчоглед къде отива и как излиза от Европейския съюз, тоест да имаме гаранция, че тя няма да се смесва и няма да се разполага на българските пазари", каза Явор Гечев.

 

Засега отговорът на Брюксел е, че Европейската комисия е готова да обмисли използването на кризисен резерв. Сумата за него в европейския бюджет за 2023 година е 450 милиона евро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2982 |06.02.2023 Демерджиев успокоява! Имаме готовност да реагираме незабавно, ако ни застигне подобно бедствие като в Турция . 11| 3306 |06.02.2023 Кметът на Пловдив Здр. Димитров: Подавам оставка, но като член на ГЕРБ . 8| 3003 |06.02.2023 Изборите като мач между “Левски” и ЦСКА според Плевнелиев. Обединението с ПП било грешка за ДБ . 1| 3046 |04.02.2023 Лазар Лазаров: Притеснително е, че прокуратурата се използва като бухалка за решаване на определени въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads