Реклама / Ads
0| 3109 |26.05.2022 НОВИНИ

Подоляк и Денисова за руските паспорти в Херсон: Билет за концентрационен лагер

.
Людмила Денисова и Михайло Подоляк
Комисарят на Върховната Рада по правата на човека Людмила Денисова реагира на намеренията на Русия да издава паспорти на жителите на окупираните територии в Запорожка и Херсонска области. Тя призова ООН да обърне внимание на фактите за нарушения на правата на човека в Украйна. Денисова написа за това в канала на Telegram. Денисова и Михаил Подоляк са възмутени от ”паспортизацията” на Руската федерация.
 

„Задължителната паспортизация във временно окупираните територии набира скорост. Заедно с нашите земи, имоти и зърно Русия присвоява и гражданите на Украйна. Кървавият руски диктатор промени указа от 2019 г., с което опрости процедурата за получаване на гражданство за жителите на ОРДЛО Сега, по същата процедура, нашествениците ще принудят паспортизиране на украинци от Херсонска и Запорожка области. Рашист Аусвайс започна да се издава в превзетия Мариупол, дори без да се получат паспорти на псевдодържавно образувание в ОРДЛО", пише тя. .


„Насилственото паспортизиране е незаконно и не се признава в Украйна и по света, защото противоречи на принципите и нормите на международното право и е пряко нарушение на Женевската конвенция за защита на цивилните лица по време на война. Призовавам ООН Комисията за разследване на нарушения на правата на човека по време на руската военна инвазия в Украйна, за да вземе предвид тези факти за нарушения на правата на човека от Руската федерация в Украйна“, казва омбудсманът.


На намеренията на Русия отговори и съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк. Той заяви безполезността на подобни действия на страницата си в Twitter .


„Всякакви опити за разпространение на руски паспорти в окупираните територии са юридически безсмислени и напразни. Украинският паспорт в света днес е символ на смелост и героизъм. Руският паспорт е белегът на изгнаник. Нашите хора пътуват свободно по света без визи и граници. Защо им трябва билет за руския концентрационен лагер?", написа Подоляк.


На 25 май руският диктатор Владимир Путин подписа указ за опростена процедура за получаване на руско гражданство за жителите на окупираните територии на два региона на Украйна. Говорим за Запорожие и Херсон. Документът изменя указа на президента на Руската федерация от 2019 г., според който е предвидена опростена процедура за предоставяне на гражданство за жителите на окупираните области Донецк и Луганск. Сега към тях са добавени Запорожие и Херсон.


Така наречената "администрация на Херсонска област", назначена от нашествениците, обяви намерението си да се обърне към руския президент Владимир Путин с искане за присъединяване на региона към Русия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5892 |25.05.2022 Подоляк бие тревога: Страните от ЕС искат да възобновят бизнеса с Русия с нови ”Мински споразумения” . 0| 3333 |24.05.2022 Първата дама на Украйна осъди „невъобразимия ужас“, причинен от руските сили /видео/ . 0| 3071 |23.05.2022 Подоляк: Европа продължава да изпраща милиард евро в Русия всеки ден, купувайки петрол и газ . 0| 3133 |23.05.2022 Киев забрани руските военни символи - буквите Z и V

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads