Реклама / Ads
0| 3332 |24.05.2022 НОВИНИ

Първата дама на Украйна осъди „невъобразимия ужас“, причинен от руските сили /видео/

.
Олена Зеленска Източник: Instagram
Първата дама на Украйна Олена Зеленска осъди от трибуната на Световната здравна организация „невъобразимия ужас“, причинен от руските сили. Русия от своя страна осъди „политизацията“ на СЗО, предаде Франс прес.
 

Войната, водена от Русия, „показа ужасии, които не можехме и да си представим“, каза Зеленска чрез видеоконферентна връзка пред Световната здравна асамблея – годишната среща на всички страни членки на базираната в Женева организация. Тя отбеляза, че сега в Украйна „са нарушавани най-фундаменталните човешки права на живот и здраве, чиято защита е ангажимент на СЗО“.

 

„Никой украинец, било то възрастен или дете, не може да бъде сигурен, че ще се събуди утре, нито че къщата му няма да бъде поразена от ракета“, заяви съпругата на украинския президент Володимир Зеленски. Тя обърна внимание и на дългосрочните последици от войната, особено за психическото здраве на украинците.

 

Руската заместник-министърка на здравеопазването Александра Дронова пък осъди „опитите за политизация на работата на (СЗО), както и отклоняването от нейния принцип да бъде безпристрастна в своята работа“.

 

„В това отношение, ние призоваваме генералния директор (на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус) да не допусне (нейното) превръщане в политическа платформа"“ каза тя.

 

Световната здравна асамблея ще се произнесе днес по проект за резолюция, иницииран от Украйна и подкрепян от западните й съюзници, отбелязва АФП. Текстът осъжда строго Русия заради атаките срещу украински здравни заведения, но не предвижда нейното изваждане от организацията, каза западен дипломат. Той обясни, че много страни искат сътрудничеството в областта на здравеопазването да продължи.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6891 |23.05.2022 Иван Калчев, който се бие в Украйна: Отвръщаме на огъня с оръжие на съюзниците, неуважаеми господин Президент . 0| 2951 |23.05.2022 Лукашенко: Варшава иска да превземе Западна Украйна . 0| 3089 |23.05.2022 Кремъл е „загрижен” за съдбата на руския войник, осъден в Украйна . 0| 10928 |23.05.2022 Анализатор: Западът знаеше за плановете на Путин за Украйна още през лятото на 2021 г., но продължи да флиртува с него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads