Реклама / Ads
0| 10910 |23.05.2022 НОВИНИ

Анализатор: Западът знаеше за плановете на Путин за Украйна още през лятото на 2021 г., но продължи да флиртува с него

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
Ако Путин искаше да атакува Украйна, защо не го направи през 2014 или 2015 г.? В крайна сметка тогава украинската армия беше по-слаба, отколкото сега, а лоялността на източните и южните региони беше доста висока.
 

Това пише в свой анализ за „Главред“ Павел Вернивский, анализатор, икономист, съветник на ръководителя на FRU по икономически въпроси.

 

Всъщност Путин щеше да го направи по-рано, ако знаеше със сигурност, че няма да има последствия. Той не знаеше как западните страни биха реагирали на такава мащабна агресия. Мълчаливо ще наблюдават или ще започнат нова операция ала „Пустинна буря“? Затова беше много рисковано да се започне толкова мащабна война срещу суверенна държава.

 

Вместо това той започна с малки цели – анексирането на Крим и започването на хибридна война в Донбас. В същото време той активно се опитваше да убеди Запада, че той не е агресорът и не е започнал войната. Че това е вътрешен конфликт в Украйна. И той само помага на едната страна.

 

Няколко години по-късно международната геополитическа ситуация се промени. След идването на Тръмп на власт акцентът се измести и вместо Русия, Китай беше смятан за основен конкурент и потенциален противник на Запад.

 

В тази конфронтация Путин веднага видя големи възможности. Той започна активно да флиртува с Китай, показвайки намерението си да създаде съюз. Разбира се, такъв съюз не беше от полза за западните страни, преди всичко за САЩ, така че те започнаха курс към нормализиране на отношенията с Русия, които бяха малко напрегнати след агресията в Украйна.

 

С течение на времето това доведе до факта, че Западът погълна неговите лудории. Впоследствие икономическите отношения се нормализираха. Апогей на тези отношения беше изграждането на „Северен поток 2“, една от целите на който беше да лиши Украйна от контрол върху транзита на руски газ към Европа. Всички европейци много добре разбираха това, но си затваряха очите. И Путин, виждайки изключителната си позиция в съвременния свят, стана по-смел.

 

Така той реши да атакува Украйна, но дори тогава не беше сигурен в реакцията на Запада. Следователно, за проверка, той извървя следния път – започна да съсредоточава войските си на границата с Украйна и в същото време да следи реакцията на Запада.

 

Още преди началото на войната разузнаването и специалните служби на водещите страни по света дадоха на Украйна няколко дни за съпротива. Аз лично бях изненадан от тези постоянни съобщения, че Украйна няма да издържи дълго и че войските на НАТО няма да бъдат тук.

 

Ще обясня абсурдността на тези съобщения с една аналогия: Пред апартамента има крадец, който иска да го ограби. И полицаите виждат този крадец, но вместо да го задържат, започват да залагат колко бързо ще разбие ключалката и уверяват, че никой няма да го задържи. Това поведение ще може ли да спре крадеца?

 

Специалните служби и разузнавателните служби на Запада сега разкриват картите си – знаели са за плановете на Русия за Украйна през лятото. Тоест са имали шест месеца, за да предотвратят тези планове.

 

Но вместо да се подготви, Западът продължи да флиртува с Путин. Байдън не само не направи нищо, за да спре изграждането на „Северен поток 2“, но всъщност даде зелена светлина за завършването на неговото строителство.

 

Западът не се подготви сам и не бързаше да ни подготви. Първите сериозни трансфери на оръжие започнаха само месец преди войната, когато Великобритания ни предостави няколко хиляди противотанкови системи NLAW. Впоследствие Съединените щати се събудиха и също решиха да ни осигурят оръжия - първо Jevelins, а след това и Stingers.

 

Разбира се, тези доставки укрепиха нашата армия, за да отразим наземна атака с бронирана техника. Но, за съжаление, съюзниците не укрепиха нашата противовъздушна отбрана. Именно това слабо място в нашата защита доведе до катастрофалното унищожаване на нашата инфраструктура в първите дни на войната. А получените Stingers дори не бяха достатъчни, за да предотвратят десетки руски хеликоптери, които планираха да превземат летището в Гостомел като трамплин за ранна атака срещу Киев. Въпреки че американското разузнаване е наясно със стратегическото значение на летището за бързото изпълнение на плановете на Русия за превземане на Киев.

 

Следователно не може да се каже, че не са ни помогнали, но мисля, че самите съюзници разбраха отлично, че с такива оръжия няма да можем да издържим дълго време на пряка конфронтация.

 

Като цяло всички тези преносими ПТУР и ПЗРК и липсата на тежки оръжия показват, че сме били обучавани за битки в градски райони и партизанска война. А това означава, че бяха готови да ни предадат на Русия, за да контролира централните власти, но да срещне партизанска съпротива.

 

С други думи, всички мощни страни по света се готвеха за ново статукво, където нямаше да има Украйна. Тогава Русия взе окончателното решение да атакува Украйна.

 

Превод и редакция: Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5551 |12.05.2022 Проф. Кънчев: Големият проблем на Русия е, че Западът също се готви за дълга война в Украйна . 0| 3625 |03.05.2022 Путин призова Макрон Западът да прекрати оръжейните доставки за Украйна . 0| 4206 |30.04.2022 Димитър Гърдев, ИТН: Западът никога няма да върне старите си взаимоотношения с Русия . 0| 4278 |28.04.2022 Путин предупреди за мълниеносен отговор, ако Западът се намеси във войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads