Реклама / Ads
0| 5595 |12.05.2022 НОВИНИ

Проф. Кънчев: Големият проблем на Русия е, че Западът също се готви за дълга война в Украйна

.
Румен Кънчев Източник: БГНЕС
Има признаци, че Русия се готви за една дълга война в Украйна. Може да продължи и 2, и 3, и 4 години. Няма да има проблем от страна на Русия от гледна точка на военните запаси, нито от гледна точка на руската икономика. Големият проблем пред Русия е, че Западът също се готви за продължителна война в Украйна.
 

Това коментира пред Българското национално радио проф. Румен Кънчев, бивш заместник-министър на отбраната.

 

„Започва едно преструктуриране - има енергично усилване на отношенията между Европа и САЩ; появява се позитивна тенденция за разширяване на НАТО; има начало на тенденция на пълно откъсване на европейската икономика от руските енергоносители. Всичко това постепенно ще формира една съвършено друга архитектура за сигурност в Европа“, обясни той.

 

Проф. Кънчев изтъкна, че при тази нова архитектура е задължително да има адаптация на ЕС и на НАТО към новите реалности.

 

„Усилването на Източния фланг на Алианса - зоната на Румъния и България - ще е част от адаптацията на НАТО“, посочи той. По думите на проф. Кънчев част от новата архитектура за сигурност ще е „една мирна и демократична Русия“.

 

„Русия има различна концепция за използване на оръжията за масово поразяване, много по-различна от американската. С това искам да кажа, че може да се очаква всичко“, коментира още бившият зам.-министър на отбраната.

 

„Според всички центрове за изследване на стратегическите оръжия в света, в това число и руски, в момента имаме състояние на стратегическа стабилност между САЩ и Русия. Това означава, че нито една от двете страни не би имала полза да атакува с ядрено оръжие другата. Това го знаят и руските политически и военни дейци, и американските“, обясни той.

 

По думите му стратегическият ядрен паритет между Москва и Вашингтон е опазил мира през Студената война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3513 |11.05.2022 Проф. Кочева: В отношенията между България и Северна Македония не трябва да се намесват чужди сили . 0| 3257 |10.05.2022 Проф. Матанов: Русия атакува Българската православна църква . 0| 3141 |10.05.2022 Проф. Христова: Няма остър хепатит у нас . 0| 3913 |09.05.2022 Проф. Дронзина: Речта на Путин подсказва, че скоро може да обяви пълномащабна война в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads