Реклама / Ads
0| 3238 |04.06.2022 НОВИНИ

Подпалиха Културния център ”Иван Михайлов” в Битоля

.
Източник: БГНЕС
Рано тази сутрин е бил подпален Културният център ”Иван Михайлов” в град Битоля, в Република Северна Македония. Инцидентът е станал в ранните часове на деня.
 

"Очакваме всички компетентни институции в най-кратки срокове да разкрият извършителите на този вандалски акт", съобщиха за БГНЕС от Културния център "Иван Михайлов". Те очакват "виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се".

 

Министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети подпаления културен център в Битоля и ще проведе разговор с представителите на сдружението, съобщиха от МВнР.

 

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в Република Северна Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

 

През април министър-председателят Кирил Петков посети град Битоля в Република Северна Македония, където участва в официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов". Визитата на премиера Петков бе първото посещение на български министър-председател в Битоля. По покана на Центъра в събитието участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Изборът на име на клуба предизвика гневни реакции сред македонския политически елит, включително от страна на президента Стево Пендаровски, който заяви, че "да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война", не помага за сближаването между София и Скопие.

 

Откриването на клубове на българската общност е абсолютно безспорно в Република Македония. Българската общност има тази възможност, свобода и насърчаване да организира и проявява своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, но не по начин, който да провокира или смущава други граждани, каза тогава външният министър на РСМ Буяр Османи.

 

Спорното в случая е изборът на име, тъй като личността на Иван Михайлов тук се смята за "противоречива и провокативна". В противен случай ръководството на страната също би била част от събитието.

 

"Разбира се, едно от предположенията ни беше, че посещението именно на център, който носи спорно име тук, може да има скрити мотиви, а това е, че спорът е спор за правата на човека и че българската общност не се ползва от правата си тук, и че не отговаряме на критериите от Копенхаген", каза Османи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3063 |02.06.2022 Закриват Центъра за временно настаняване на украинци в Елхово . 0| 3077 |01.06.2022 Извозват украинците от буферния център в Елхова към бази в страната . 0| 3129 |01.06.2022 Европол алармира: Европа се превръща в център на търговията с кокаин . 0| 3275 |31.05.2022 Бежанският център за украинци в Елхово като затвор - само фургони в затворена зона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads