Реклама / Ads
2| 3209 |30.10.2022 НОВИНИ

Скопие открива македонски културен клуб с името на Никола Вапцаров в Благоевград

.
Помещение с размер на фризьорски салон в кооперация в Благоевград ще приюти македонски културен клуб с името на Никола Вапцаров. Центърът се открива в този час и идва малко след като в съседна Република Северна Македония се откри български културен клуб “Цар Борис III”, който предизвика негативни реакции от страна на Скопие.
 

Пред bTV внучката на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова, посочи клубът се открива от частна организация, а събитието е провокация. Освен това никой не се е свързал с потомците на Вапцаров.

 

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и представители на президента Стево Пендаровски ще присъстват на откриването. Премиерът Димитър Ковачевски каза в четвъртък, че няма да присъства на откриването на клуб "Никола Вапцаров", но повтори, че трябва да се насърчават и подкрепят клубове, които имат за цел да сближават държави и народи.

 

“Казах и преди, че като държава ще открием Македонски културен център в Благоевград, какъвто имаме в София. Министерството на културата вече е подготвило необходимите документи, необходимо е да се сезира българското правителство. Писмото за откриването на държавния културен център ще бъде изпратено преди Нова година и на базата на процедурите ще открием Македонски културен център в Благоевград, където ще присъства и македонското правителство, каза Ковачевски, цитиран от Македонската информационна агенция. 

 

Вчера в изявление пред медиите Ковачевски повтори позицията си и добави, че е работа на българските институции да преценят как е регистриран македонският клуб в Благоевград.

 

Министърът на външните работи Буяр Османи потвърди в петък на брифинг за пресата в Скопие, че няма да отиде на откриването на клуба, защото смята, че нито този клуб, нито българските, които се отварят тук, са от полза за македонската общност в България или българската общност в страната.

 

Османи смята, че откриването на клубовете в Охрид и Битоля, както и откриването на клуба в Благоевград, не е функция на добросъседските отношения между двете страни. 

В момента в центъра на Благоевград обстановката е спокойна. Има протест на представители на ВМРО. Според Ангел Джамбазки се готвят провокации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3154 |29.10.2022 Писателският съюз подкрепя близките на Вапцаров да не се открива македонски клуб с неговото име . 4| 3223 |27.10.2022 Откриват улица „Посланик Джеймс Пардю“ в София . 6| 3237 |27.10.2022 Страстите около Македонския културен клуб в Благоевград се нажежават . 0| 2978 |25.10.2022 Скопие прие споразумения за сътрудничество на държавите от Берлинския процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads