Реклама / Ads
1| 2700 |29.10.2022 НОВИНИ

Гълъб Донев и Димитър Ковачевски правят първа копка на жп линията Куманово - Крива Паланка

.
Гълъб Донев
Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще участват в церемонията, с която ще се постави началото на строителството на железопътния участък Куманово - Беляковце - Крива Паланка.
 

Отсечката е част от паневропейския Коридор VIII и е ключова за укрепването на свързаността по оста Черно море - Адриатическо море.

 

Срещата между двамата министър - председатели е само няколко дни, след като македонският президент Стево Пендаровски коментира, че вписването на българите в конституцията на страната му "не е приоритет". Темата бе една от ключовите при приемането на т.нар. френско предложение през лятото за прецизиране на рамката за преговори и вдигането на ветото за начало на преговори между Скопие и Брюксел за членство в Европейския съюз.

 

Срещата между двамата премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски идва в момент, когато за пореден път мултидисциплинарната историческа комисия проведе двудневно заседание, за което не е докладван особен напредък.

 

През седмицата Република Северна Македония подписа първия си договор с Европейския съюз на македонски език, като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи посланието към Скопие, че "македонският е вашият език".

 

Също така церемонията, посветена на началото на ключов жп участък за двете страни, се случва само ден преди откриването на клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

От Министерството на външните работи вчера заявиха, че не коментират инициативи на частни лица, но виждат "провокация" в пристигането на македонски представители с категорична антиевропейска убеденост за откриването на клуба.

 

Семейството на българския поет заяви, че не е давало съгласието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.

Извън политическия контекст - жп проектът е ключов за подобряването на свързаността на Балканите и се очаква да има много позитивен екологичен ефект, тъй като ще улесни превоза на пътници и товари с по-щадящ околната среда транспорт.

От българска страна на церемонията ще присъства и министърът на транспорта Христо Алексиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2800 |24.10.2022 Донев: Необходимо е да се подходи с разум към съставянето на бюджета . 0| 2671 |20.10.2022 Гълъб Донев със съболезнователен адрес за Антон Дончев . 8| 3143 |18.10.2022 Премиерът Донев: Столетникът Вагенщайн ми каза - очаквам смирение, разум и милост от политиците . 2| 3055 |12.10.2022 Гълъб Донев: Част от ГКПП ”Кап. Андреево” ще придобие статут на стратегически обект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads