Реклама / Ads
4| 5115 |24.06.2010 НОВИНИ

ЕК погва България заради енергийния монопол

.
Европейската комисия задейства днес две наказателни процедури срещу България - за несъблюдаване на европейското законодателство по природната среда и за непълно прилагане на европейската директива при оспорване на резултати от обществени търгове.
 

Вчера страната ни получи последни предупреждения, че не изпълнява европейското законодателство против монополите в енергетиката и за възлагането на обществени поръчки. Европейската комисия напомни, че страната ни не взема задължителните мерки за предпазване от наводнения.

Последното предупреждение означава, че ако до два месеца нарушенията не бъдат отстранени, срещу съответната държава може да започне дело в Съда на европейските общности в Люксембург.

Чуждестранните доставчици продължават да нямат необходимия достъп до бългаския пазар на електричество и природен газ, въпреки че юни м.г. комисията започна процедура за нарушение срещу страната ни по тази причина, смятат в Брюксел.

Таксите за използването на българската електропреносна мрежа не отговарят на европейския регламент и информацията за възможностите за взаимно свръзване с мрежите на другите страни е недостатъчна според мотивите на процедурата. Според тях при претоварване мрежата също не се управлява съгласно изискванията на регламента, липсват дневен механизъм за управление на свръхтоварите и обща процедура за получаване на достъп до мрежата.

Не всички газови връзки със съседните страни са двупосочни и операторът на преносната система не изпълнява изцяло европейските изисквания за прозрачност, посочва още комисията. Според нея не всички доставчици имат равностоен достъп да газопреносната мрежа на страната.

Обект на подобни предупреждения са още 19 от общо 27 държави в ЕС.

България получи последно предупреждение и за това, че още не е въвела в националното си законодателство европейската директива за обжалване при обществени поръчки. Крайният срок за това е бил 20 декември 2009 година.

Директивата предвижда задължителен период на изчакване от най-малко 10 дни между възлагането на поръчката и действителното подписване на договора, за да могат всички участници в търга да обжалват решението. Тя съдържа и мерки против неправомерното пряко възлагане на обществени поръчки. Кипър, Латвия, Португалия и Словения получиха същото предупреждение.

Заедно с Белгия, Естония, Франция и Португали, България получи и напомняне, че не е въвела в законодателството си директива, която изисква до 2011 година властите да направят предварителна оценка на речните басейни и свързаните брегови територии, където има риск от наводнения. За тях до 2013 година трябва да има карти, а до 2015 година - планове за превенция и защита при наводнение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5138 |24.06.2010 Замерят журналисти с яйца заради Лечков . 0| 4849 |23.06.2010 Провалът на България минава през проблема с корупцията . 1| 4671 |23.06.2010 РЗС: В Габрово без балотаж заради фалшивия вот . 11| 5806 |22.06.2010 България остава без медицински сестри?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads