Реклама / Ads
0| 5580 |26.06.2007 НОВИНИ

ЕК да покаже твърд тон и непреклонност към България и Румъния, искат евродепутати

.
Критики към двете новоприсъединени страни в ЕС се очакват в доклада на ЕК утре. Тя все още няма да наложи санкции срещу България и Румъния, защото би било твърде рано след едва шест месеца членство. Ако впоследствие се окаже необходимо, санкциите няма да закъснеят. Трима еврокомисари са изразили резерви към някои аспекти на доклада. Тонът може леко да се смекчи, но същността остава непроменена.
 

es.jpgЕвропейската комисия ще критикува България и Румъния в доклада си утре, тъй като и двете страни не са изпълнили поставените от ЕС цели за подобряване на правосъдието и на борбата с корупцията и организираната престъпност. Агенция Ройтерс предаде това, позовавайки се на представители на ЕС, пожелали  анонимност. ЕК няма да стигне до там да наложи санкции срещу двете съседки на Черно море, които се присъединиха към Съюза през януари, тъй като би било твърде рано след едва шест месеца членство, сочат източниците. "На този етап не се предвиждат предпазни мерки, но не се изключва възможност за подобни впоследствие, ако е необходимо", според един от представителите след края на подготвителна среща за доклада в Брюксел късно снощи. Според източниците трима еврокомисари - българката Меглена Кунева, румънецът Леонард Орбан и италианецът Франко Фратини са изразили известни резерви към някои аспекти на доклада. Фратини се противопоставил на някои от критиките към България и поискал тонът на доклада за страната ни да бъде смекчен. По данни на източниците документът отбелязва напредъка в някои области, особено в България с приемането на конституционна поправка, гарантираща независимостта на съдебната система. Докладът изтъква и липсата на присъди за големи корупционни случаи и наличието на дълъг период на чакане преди заподозрените да бъдат изправени пред съда. "Опитваме се да бъдем справедливи и да отдадем признание за нещата, които заслужават такова, но се плашим да кажем, че има недостатъчен напредък по някои големи проблеми", казва другият представител на ЕС. България и Румъния са подобрили съдебните си системи и са приели закони за основаване на институции за борба с корупцията, в съответствие с исканията на ЕС. Наблюдатели смятат, че резултатите са възпрепятствани от колебливи политици, политически вражди и неефективна държавна администрация, писа преди дни в коментар Ройтерс. За първи път докладът, изготвян от генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, ще посочи указания във всяка отделна област за специфични мерки, които трябва да бъдат предприети. Мнозинството от еврокомисарите са подкрепили тона на доклада и са на мнение, че ЕК трябва да покаже твърдост и непреклонност, за да насърчи доверието в политиката за разширяване на ЕС, но и да предложи на новите две страни членки помощ, така че да изпълнят изискванията. Източниците на Ройтерс добавят, че документът ще бъде леко преработен преди утрешното заседание в пълен състав на Комисията, но балансът няма да се промени. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5085 |25.06.2007 Безотговорните умират по-рано . 11| 8894 |25.06.2007 Български гвардейци на парад в Париж за 14 юли, германски хеликоптери над Айфеловата кула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads