Реклама / Ads
11| 8923 |25.06.2007 НОВИНИ

Български гвардейци на парад в Париж за 14 юли, германски хеликоптери над Айфеловата кула

.
Български гвардейци ще развеят орлови пера по „Шан′з Елизе" в Париж на 14 юли. Трийсетината наши момци, под командването на подп. Кънчо Иванов, ще покажат висш пилотаж от парадна техника и шоу по време на тържествата за падането на Бастилията във Франция. Те са там по лична покана на новия президент на Френската република Никола Саркози.
 
 gvardeec.jpg  снимки Вяра Йовева


Българите заминават за френската столица на 4 юли и веднага се включват в нощните тренировки за знаменателното събитие. Наши армейци за първи път ще участват в подобен мегаспектакъл на военни части.

За първи път след 66 години германски военни отново ще летят над Париж, но за да поздравят французите с големия празник, а не във военни действия. В небето над Айфеловата кула и Триумфалната арка ще се появят хеликоптери от типа "Тигър", които са дело на съвместен германско-френски проект. Това е важна крачка напред, миналото трябва да мине в историята, коментира безпрецедентната покана ген. Патрик.

Денят на превземането на Бастилията е най-таченият национален празник на Франция, момент на съгласие, единение и сплотеност на свободната нация. 14 юли се счита за Ден на независимостта на Франция.

Празникът се отбелязва с големи тържества. И само малка част от французите считат превземането на Бастилията за начало на национална трагедия, повлякла след себе си екзекуцията на законния крал Людвик XVI, гражданската война, якобинската диктатура.

Крепостта Бастилията e построена през 1382 година. Тя трябвало да служи като укрепление на подстъпите към столицата. Скоро обаче започва да изпълнява функциите на затвор, предимно за политически затворници. За 400 години затворници в Бастилията са били не малко знаменитости. Сред тях са Франсоа Ларошфуко, Пиер Огюстен Карон де Бомарше. Два пъти затворник в Бастилията е бил Волтер. За много поколения французи крепостта е символ на всевластието на краля. Падането на Бастилията се възприема като тържество на свободния дух. „ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5685 |18.06.2007 Разгонени британци пълнят българските курорти . 0| 5830 |15.06.2007 С песни, веселие и скъпи гости българският Ибиса - Слънчев бряг открива „Лято 2007" . 1| 4804 |13.06.2007 "Зюддойче цайтунг": Българските медии вярват, че сестрите скоро ще са свободни, кабинетът - не . 0| 4961 |11.06.2007 Буш прие парада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads