Реклама / Ads
0| 4960 |11.06.2007 НОВИНИ

Буш прие парада

.
Тържествената част по посрещането на американския президент Джордж Буш у нас се състоя на площад "Свети Александър Невски"; след нея започва деловата.
 

 

Официалното посещение на американския президент Джордж Буш, който e в България по покана на колегата му Георги Първанов, започна точно в 8,30 на площада пред храма “Свети Александър Невски”. 

Американският президент прие парада на почетната рота и поздрави гвардейците.

Двамата президенти и техните делегации ще проведат разговори, в центъра на които е развитието на двустранните отношения, както и икономическото сътрудничество, възможностите за нарастване на американските инвестиции у нас, енергийната сигурност и премахването на визовия режим между двете страни. Ще бъде направен преглед и на отношенията между двете страни в рамките на НАТО, както и на двустранното военнополитическо сътрудничество. В дневния ред влиза въпросът за Косово и перспективите пред страните от Западните Балкани с оглед възможностите за разширяване на алианса. Ще бъде дискутиран и проблемът с българските медицински сестри в светлината на скорошното изказване на Джордж Буш за продължаване ангажираността на САЩ за разрешаване на казуса.

В кръга от обсъжданите въпроси влиза и американският противоракетен щит. Като инициатива той би трябвало да бъде включен в натовската система за сигурност и да не се създават различни зони на покриване. Министърът на външните работи Ивайло Калфин коментира по Дарик радио, че щитът в момента пази американската територия, но същевременно и други страни. Останалите четири държави, които не са покрити от него, са Румъния, България, Гърция и Турция. “Този щит не е насочен срещу Русия и той практически не може да спре руско нападение, но е насочен към различни безотговорни терористи, които биха пуснали ракети от азиатския континент”, заяви министърът на външните работи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5316 |31.05.2007 Приемът на студенти се увеличава, таксите също . 0| 5484 |31.05.2007 Приемът на студенти се увеличава, таксите също . 0| 5441 |19.03.2007 Пашата брани Борисов пред репортери, сайт приема залагания, кога ще бъде убит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads