Реклама / Ads
2| 2678 |04.05.2023 НОВИНИ

"Показен патриотизъм" заради гибелта на Гоце Делчев скара депутатите в НС

.
Скандал в Народното събрание предизвика темата с гибелта на Гоце Делчев. Основен повод станаха изявления на депутатите по повод отношението на българите в Република Северна Македония. Коментарите бяха определени като “показен патриотизъм” от Тошко Йорданов от “Има такъв народ”.
 

"Вписването на македонските българи в конституцията на Република Северна Македония и в останалите закони на страната, наравно с всички други народи е не просто задължително условие за начало на преговорите за членство за членство в Европейския съюз. Това е първа важна стъпка към реално равноправие на македонските българи, които трябва да бъдат напълно интегрирани в политическия, социалния, икономическия, културния живот на македонската държава. Нормални отношения между България и Република Северна Македония може да има след постигането на реално практическо равноправие на македонските българи с всички останали граждани на съседната, братска нам страна”, заяви Елисавета Белобрадова от “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” от парламентарната трибуна. 

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова делото на Гоце Делчев да бъде продължено.


"Саможертвата е нещо хубаво и дава символ, който ние - недостойните потомци и наследници да следваме, но тя е нищо без продължение на делото на тези, които са загинали за България. Ако днес ние не продължим тяхното дело, ако не се борим за това, за което те са се борили - България да е свободна, независима, обединена държава - огън да гори България”, категоричен бе Костадинов.


От ГЕРБ също отбелязаха, че редица български правителства са се опитали да бъдат на висотата на делото на Гоце Делчев. Георг Георгиев каза, че това, което се случва в последните месеци и години в западната ни съседка, не е онова, към което всички са се стремили, когато са взимали решения за общото европейско бъдеще.


"Но това, което ние днес трябва да направим, е в крайна сметка да имаме за пътеводна звезда онова, което той ни е завещал, а именно България да се бори не само за своя, но и за общоевропейския интерес”, заяви той, цитиран от Българското национално радио. 


Лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че това е показен патриотизъм и обвини част от партиите в 49-я парламент


"След падането на ветото, в Северна Македония започват терор, още по-голям, над българите! Сега ще има и политически процес. Затова е изключително жалко политическите представители точно на партията, като се опита да заобиколи българските решения и работеше паралелно на външния си министър, първа да излезе да чете политически декларации. И когато пребиват българи в Македония, стрелят по български клубове, затварят ги, вината е ваша - на тези партии тука, без две. И се надявам вечер, като си лягате, да си давате сметка за това”, посочи Тошко Йорданов.

 

ФрогНюз припомня, че темата с вдигането на българското вето върху преговорната рамка за членството на РСМ в ЕС предизвика трусове в 47-мото Народно събрание. ИТН бяха част от управляващата тогава четворна коалиция заедно с ПП, ДБ и БСП. Въпросът с ветото обаче накара партията на Слави Трифонов да излезе от нея. В разгара на скандала се появиха обвинения, че Кирил Петков и “Продължаваме Промяната” управляват алтернативно външно министерство, като тогава начело на ведомството бе Теодора Генчовска от ИТН. Трифонов обвини коалиционните си партньори в нарушаване на споразумението между партиите по отношение на РСМ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2901 |03.05.2023 МВнР: Нямаме информация за задържан български гражданин в Русия заради готвен атентат в Крим . 4| 2766 |02.05.2023 Бог спасил “инструмента си”: Прокурори протестираха заради “атентата” срещу Гешев . 2| 2542 |02.05.2023 Масова стачка в Холивуд заради бумът на стрийминг услугите . 13| 2731 |02.05.2023 Премиерът Донев събира спешно шефовете на службите заради взрива с кола на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads