Реклама / Ads
0| 10819 |26.06.2022 НОВИНИ

Полина Паунова: Не изключвам вариант ГЕРБ да подкрепи кабинет на ПП. Нито те, нито ДПС искат избори

.
Не бих изключила вариант ГЕРБ да подкрепи кабинет на ПП. Нито те, нито ДПС не искат избори. Ива Митева каза, че демокрацията се е изхабила. Ако това е лапсус, добре. Но ако тези хора наистина смятат, че демокрацията се е изхабила, ние вървим с много смели стъпки по един сценарий и ще произведем бульон от избори, в който “Възраждане” ще се качват все повече, ГЕРБ и ДПС ще си запазват позициите. Накрая национално отговорно ще се прегърнат, за да няма съдебна реформа, антикорупционна реформа зад прословутата стабилност.
 

Това заяви пред bTV журналистът Полина Паунова.

 

Коментарът й идва на фона на поредица от политически сътресения и чукащи на вратата поредни предсрочни избори.

 

"Трудно е да се направи политическа прогноза, извън процедурата, която предстои с връчването на мандати. Има заявена амбиция от ИТН за правене на правителство. Не мога да си представя какъв формат би могъл да бъде договорен в рамките на това НС, който да бъде успешен, освен ако не се подпише много подробно коалиционно споразумение. Но не мисля, че ще има формат, който да може да се обясни на хората", коментира на свой ред Калина Влайкова.

 

По думите й свалянето на кабинета на Петков е изглеждало като подаден сигнал.

 

"Аргументите не бяха убедителни. Една партия, решила да излезе от управлението, има пълното право да го направи, но не е задължително да свали правителството на следващия ден. Да бе, не сте във формална коалиция с ГЕРБ, но свалянето на председателя на НС е един от най-силните актове, които можеш да направиш, за да заемеш позиция", посочи Влайкова.

 

Паунова смята, че е несъстоятелен паралелът, който се прави между съвместното гласуване на ПП, ГЕРБ и ДПС по въпроса с френското предложение за Северна Македония и гласуването на ИТН, ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" за свалянето на Никола Минчев от поста шеф на НС. Според Паунова едното решение е стратегическо, а другото - политическо.

 

Тя коментира още напрежението между президента Румен Радев и кабинета на Кирил Петков. Според нея в момента силен знак за позициите на държавния глава ще даде назначаването на служебен кабинет и неговият облик.

 

"Имаше слухове, че ИТН е проект на президента. Радев се държи така, сякаш ИТН са единствените му мили в НС. Виждам нишка между тях, но не знам как ще бъде продължена. Радев се отклони от позициите, които създаде впечатление, че ще отстоява", посочи Калина Влайкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11157 |15.06.2022 Полина Паунова: Агонията на правителството е по средата си . 0| 8634 |13.06.2022 Полина Паунова: Слави Трифонов не каза какво следва. Очевидно започва търговия за кабинет! . 0| 3520 |28.05.2022 Поли Паунова: От битка срещу корупцията вървим към това кой да прибере корупцията . 0| 3237 |12.04.2022 Полина Паунова: България има твърде силна коалиция - Гешев, ГЕРБ, ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads