Реклама / Ads
0| 4098 |21.03.2022 НОВИНИ

Politico: България играе двойна игра и е Троянският кон на Москва в ЕС

.
Кирил Петков Източник: Politico
От години България играе внимателна двойна игра, опитвайки се да балансира между Изтока и Запада и да не разгневява Москва. Макар че инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари обедини Европа, осъждайки войната, конфликтът засили стари разделения в българската политика и общество.
 

Това пише онлайн изданието Politico в материал, озаглавен „Войната в Украйна разкрива трайния обсег на Кремъл в България“.

 

Само ден след началото на войната министър-председателят Кирил Петков уволни министъра на отбраната, който описа конфликта като „операция“, а не като „война“, и предложи България да остане неутрална, макар че е страна членка на НАТО, припомня изданието. Макар че Петков дойде на власт през декември, обещавайки по-силна прозападна траектория, той все пак трябва да управлява коалиция със Социалистическта партия, която избягва да санкционира Путин.

 

И ако това не са достатъчно проблеми, България е и залята от проруска дезинформация, която стоварва вината за инвазията в Украйна върху САЩ.

 

Отношенията между Русия и България имат дълбоки корени, като страните споделят исторически, религиозни и културни отношения. След падането на Желязната завеса много хора с връзки към стария ред и тайните служби продължиха да са част от българското политическо статукво. Широкоразпространената корупция по високите етажи на властта и олигархичните връзки с правителството позволи на Москва допълнително да се възползва от тези отношения, пише изданието.

 

Заради влиянието на Русия в България някои възприемат страната като Троянския кон на Москва в ЕС.

 

Партии в целия политически спектър са склонни да заобикалят теми, свързани с Русия, и не правят нищо, което може да разгневи Кремъл.

 

Енергията отдавна се оказва ключова точка на натиск от Русия, а Петков настоява, че нови санкции върху Русия заради Украйна трябва да дадат на България изключение по ограничение на покупки на петрол и газ. Западни дипломати отдавна се оплакват, че руски енергийни гиганти като „Лукойл“ и „Газпром“ упражняват твърде голямо влияние в България и не позволяват истинска диверсификация. София, например, беше обвинявана години наред, че бави изграждането на газовия интерконектор през гръцката граница, който ще позволи на Югоизточна Европа да се отдели от зависимостта си от Русия и да внася суровина през Турция от Азербайджан, Близкия изток и Централна Азия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3442 |21.03.2022 The Guardian: „Ще освободя България от корупция”: Кирил Петков говори . 0| 3067 |21.03.2022 10 руски дипломати напуснаха България . 0| 3153 |21.03.2022 Къде можем да играем безплатно онлайн казино игри? . 0| 3869 |21.03.2022 ЕНП със спешна мисия в България заради задържането на Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads