Реклама / Ads
14| 3961 |21.12.2021 НОВИНИ

Politico за България: Малко ваксинирани, корупция и спор със Скопие

.
България е на последно място в Европа по отношение на брой ваксинирани. Според данните напълно имунизирани срещу COVID-19 са около 32%. България води и продължителна битка с корупцията по високите етажи. Населението има традиционно ниско доверие към институциите. На фона на всичко това страната си навлече и критиките на Европа заради решението да възпрепятства пътя на Република Северна Македония към членството й в блока.
 

Сега новосформираното правителство иска да постигне поне 50% напълно имунизирани, а стратегията включва наемането на маркетолози, които да направят кампании по фокус групи и потенциално финансово възнаграждение за хората над 65-годишна възраст, за да се ваксинират. За да се преодолее недоверието спрямо институциите, Петков извежда на преден план уважаващ учен, който да наблюдава изпълнението на ваксинационната програма - Радка Аргирова.

 

Ниските нива на ваксинация Петков обяснява с огромната дезинформация и политическата криза в страната, която доведе до провеждането на три парламентарни избора в рамките на една година. 

 

Балканските изпълнителни директори 

 

Българският премиер иска да предприеме по-бизнес ориентиран подход спрямо казуса с Република Северна Македония. След години на спорове, ЕС се съгласи миналата година да покани Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство, но българското вето върху преговорната рамка за присъединяването на Скопие стопира процеса. Това попречи и на Албания да премине към следавщата ключова стъпка по пътя към евроинтеграцията. Решението на България доведе до разочарование както на Балканите, така и в Брюксел, където поддръжниците на разширяването обвиниха София в това, че подкопава доверието към блока и оставя политически вакуум в регион, където Русия, Турция и Китай искат да получат влияние.

 

Въпреки че новото българско правителство не планира да оттегля исканията, свързани с исторически спорове със Скопие, Петков посочи, че целта му е да разшири диалога и да използва икономическото сътрудничество за подобряване на отношенията.

 

Шумът на корупцията 

 

Докато се бори с пандемията и се опита да решава дипломатически въпроси, България и новият премиер на страната имат и друго предизвикателство пред себе си - борбата с корупцията и осъществяването на реформи. В правителството на Петков влизат още три партии, които дойдоха на власт след масови протести срещу корупцията и обещаха, че ще преборят мафията.

 

Правителството вече създаде парламентарна комисия за разследване на корупцията и един от първите му законодателни ходове ще бъде да засили разследващите правомощия на българската антикорупционна агенция (КПКОНПИ). Но това ще е нелека задача. България вече години наред изпитва трудности да реформира съдебната си система. Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона за 2021 г. посочва редица опасения относно българската съдебна система, включително и по въпроса с отговорността на главния прокурор.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3359 |21.12.2021 Ваксините срещу COVID-19 за деца са с три пъти по-малко активно вещество . 7| 4347 |20.12.2021 Нинова: Малко над 10% от язовирите за спешен ремонт са ремонтирани и то незаконно . 0| 3051 |15.12.2021 МВР опровергава Гешев: Повече убийства, по-малко кражби на автомобили през 2021 г. . 4| 3108 |09.12.2021 Нов рекорд: 293 журналисти по света са в затвора, а най-малко 24 са били убити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads