Реклама / Ads
17| 3357 |21.12.2021 НОВИНИ

Ваксините срещу COVID-19 за деца са с три пъти по-малко активно вещество

.
д-р Ангел Кунчев
От днес у нас с ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech могат да се ваксинират деца от 5 до 11 г. Препаратът е с три пъти по-малко активно вещество и е създаден специално. За да не остават много неупотребени дози при отворен флакон, тези ваксини ще се слагат в по-малък брой ваксинационни центрове. Те ще са 68 в цялата страна.
 

Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

 

Извън областните центрове, допълнително разкрити пунктове ще работят в Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Троян, Лом, Велинград, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

 

Изследвания в Европейската агенция по лекарствата показаха, че при трикратно по малко съдържания, тя дава същия и сравним ефект както ваксината при възрастни, уточни Кунчев. Ваксините за деца ще мога да се съхраняват по-дълго време. 

 

Общопрактикуващи лекари призоваха днес първо ваксинирани да бъдат децата с придружаващи заболявания като диабет и астма. 

 

Нежеланите реакции са същите като при възрастните: лека болезненост при мястото на прилагане и лека температура.

 

“Хората имат притеснения по отношения на отложени във времето нежелани реакции. Задължително има проследяване поне 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му”, посочи шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

 

В ЕС на деца под 15 години са приложени над 18 милиона дози ваксини, което дава сериозна научна информация. България е подсигурила достатъчно количество от всички категории ваксини.

 

Ваксинацията на деца стъпка по стъпка

 

Родител с дете може да отиде до всеки един от откритите имунизационни пунктове. Пунктовете, които ще прилагат педиатричните ваксини и до момента практикуват ваксинация, тоест те са наясно с условията на съхранение.

Няма да е необходимо съгласие за ваксинация и от двамата родители.

След това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинация, съответно детето ще може да получи и цифров ковид сертификат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2955 |21.12.2021 Епидемиолог: Ваксината за децата не е експериментална течност . 14| 3035 |21.12.2021 Общопрактикуващ лекар: Първо да ваксинираме децата с диабет и астма . 8| 3087 |21.12.2021 Във Велико Търново започва да ваксинират деца над 5 г. . 0| 2845 |21.12.2021 2001 новозаразени и 157 починали заради COVID-19 у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads