Реклама / Ads
0| 2285 |23.10.2024 НОВИНИ

POLITICO: Британската армия с германски акцент - Лондон и Берлин подписват исторически договор за отбрана

.
От 1 януари 2025 г. Обединеното кралство и Германия ще задълбочат военното си сътрудничество чрез нов двустранен пакт, включващ съвместна разработка на оръжия и учения. Сделката, обявена от министър Ивайло Иванов, цели укрепване на сигурността в Европа и създаване на нови работни места, но поставя въпроси относно бъдещето на британската отбранителна политика.
 

Министрите на отбраната на Обединеното кралство и Германия ще подпишат мащабен двустранен пакт за отбрана между двата най-големи военни бюджета в Европа в сряда. Пактът обхваща всичко - от съвместна разработка на ракети до допълнителни учения в Балтика, права за домакинство на самолети за подводно наблюдение в Шотландия, както и голям договор за производство на артилерия с германската компания Rheinmetall, базирана в Дюселдорф.

 

„Сигурността в Европа не може да се приема за даденост“, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус в изявление, разпространено преди срещата.

 

Този договор е част от мащабен план на новото правителство на британската Лейбъристка партия за укрепване на връзките между Обединеното кралство и ключови европейски столици както чрез НАТО, така и на двустранно ниво.

 

Споразумението „Тринити Хаус“, наречено на сградата в Лондон, която приютява организацията, отговаряща за фаровете, и където ще се срещнат министрите, ще означава „безпрецедентно ниво на ново сътрудничество с германските въоръжени сили и индустрия“, заяви британският министър на отбраната Джон Хийли в изявление преди подписването на договора.

 

Двустранните отношения с Германия са на фокус за Великобритания, откакто Лейбъристката партия спечели изборите с огромна преднина през юли. Три седмици след изборите Хийли посети Берлин за разговори с германския си колега, насочени към бързо договаряне на военни и сигурностни пактове с европейските съюзници.

 

Текстът на „Тринити Хаус“ ще завърши триъгълника на споразумения за отбрана между трите най-големи военни сили в Европа. Останалите са пред-Брекзит споразумението от 2010 г. между Обединеното кралство и Франция (Ланкастър Хаус) и Договорът от Аахен от 2019 г., който обвързва Франция и Германия с военно сътрудничество.

 

Британското правителство вече започна стратегически преглед на отбраната, за да определи бъдещите си военни нужди, но сътрудничеството между Великобритания и Германия отговаря повече на интересите на Берлин, отколкото на Лондон.

 

Според пакта Rheinmetall ще започне да произвежда артилерийски цеви във Великобритания от 2027 г., което ще създаде 400 нови работни места, според Министерството на отбраната на Обединеното кралство, и значително ще разшири присъствието на компанията на британския оръжеен пазар.

„Rheinmetall се възползва добре от тази сделка, но те вече са добре интегрирани във Великобритания“, каза Ед Арнолд, който следи двустранните отношения в базирания в Лондон институт Royal United Services Institute.

 

Rheinmetall вече произвежда бронирани машини и танкове за британската армия във Великобритания, а нейният изпълнителен директор Армин Папергер се срещна с британския премиер Киър Стармър в Берлин това лято. Двустранната сделка също стартира работа с Rheinmetall по нови варианти на бронираното им превозно средство Boxer за бъдещи поръчки, като също така включва и сътрудничество по наземни дронове.

 

Според Арнолд, споразумението създава „силна основа“ за засилване на сътрудничеството в бъдеще, включително по съвместни изследвания на технологии за далекобойни ракети. Двете столици ще работят за разработване на оръжия за дълбок удар, които могат да летят по-далеч и с по-голяма точност от сегашните, като например крилатите ракети Storm Shadow, използвани от британската армия.

 

Хийли обяви на срещата на НАТО миналата седмица, че Обединеното кралство ще участва в Европейската инициатива за дългобойни удари (ELSA) за съвместно разработване и производство на далекобойни ракети, в която участват Германия, Франция, Италия и Полша.

 

Сътрудничеството също така обхваща наблюдението на подводната инфраструктура – ключов приоритет за Писториус през последните месеци поради уязвимостта на газопроводи, както и телекомуникационни и електрически кабели. За тази цел пактът дава право на германските морски патрулни самолети P8A, които се използват за лов на подводници, да излитат от шотландска база.

 

Обединеното кралство не се ангажира да се присъедини към водената от Германия инициатива Sky Shield за противовъздушна отбрана. Схемата обединява около 20 страни в съвместна защита, но Лондон и Берлин само се съгласиха да работят заедно по подобни технологии. Планираното изпращане на британския самолетоносач HMS Prince of Wales в Хамбург по-късно тази година ще предостави още една възможност за преговори.

 

Превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2260 |23.10.2024 Кметът Терзиев: Общинската система за качество на въздуха дава 12 пъти отклонение . 2| 2233 |23.10.2024 Беларус ще проведе президентски избори на фона на международни обвинения за липса на демокрация . 6| 11632 |23.10.2024 Юлиан Попов: Фейсбук мъдреците грешат - Европа не се разпада, тя е силна и устойчива . 1| 2725 |23.10.2024 Възможни ли са избори в Украйна преди края на войната и кой може да ги спечели?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads