Реклама / Ads
1| 3017 |08.12.2022 НОВИНИ

Politico: Картите за Шенген са на масата

.
Министрите в Европа се борят за разширяване на Шенген с присъединяването на България и Румъния. Плановете обаче спряха в задънена улица, след като Австрия заплаши да блокира присъединяването на София и Букурещ. Причината - големият брой нелегални мигранти, влизащи в ЕС отчасти през именно тези две държави. 
 

Според Виена това може да ускори незаконната миграция и дори трафика на хора и наркотици. 


По-добра новина е, че Хърватия, третата страна, кандидатстваща за присъединяване към зоната, има силна подкрепа.


Картите са на масата - министрите на правосъдието и вътрешните работи ще гласуват днес в Брюксел присъединяването на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Противопоставянето на Австрия обаче може би потенциално ще провали решението да присъединяване.


Австрия даде да се разбере на среща на посланиците на ЕС в сряда, че се противопоставя на присъединяването на Румъния и България - знак за това колко политически чувствителен отново е станал въпросът за миграцията.


Но... 


Двама служители, участващи в дискусиите, посочват пред "Politico", че все пак може да успеят да определят график в четвъртък за присъединяването на трите страни.


Австрия наблюдава засилване на мигрантския натиск от Западните Балкани през последните месеци. Според виена тази вълна е съизмерима с пика на миграционната криза от 2015 и 2016 г.


Нидерландия също е против присъединяването на България и Румъния в Шенген. Амстердам е една от най-предпочитаните крайни дестинации на бежанците и страната се бори с проблеми с капацитета на убежищата. Страната е скептична към намеренията на България да се присъедини към Шенген. 


Премиерът Марк Рюте подразни София, като заяви тази седмица, че мигрантите могат да преминават от Турция в България само като платят 50 евро - твърдения, които България отхвърля.


Междувременно Европейският парламент излезе с ясна позиция - в писмо, изпратено до министрите на правосъдието и вътрешните работи, видяно от "Politico", лидерите на основните групи в Европейския парламент призоваха Съвета на ЕС да даде зелена светлина за присъединяването на трите държави към Шенген.


Въпросът вероятно ще бъде предмет на заседанието на Европейския парламент в Страсбург следващата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3278 |08.12.2022 Плевнелиев: Ако България бъде изолирана от Шенген, руската пропаганда ще се умножи по десет . 1| 3054 |08.12.2022 Австрия ще блокира Румъния и България за Шенген . 1| 2788 |08.12.2022 Пред Народното събрание се провежда хепънинг под наслов ”Аз съм европеец, ние сме Шенген” . 4| 3413 |08.12.2022 Димитър Гърдев пред Фрог: Въпросът с Шенген не трябва да виси. Трябват конкретни изисквания и времева рамка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads