Реклама / Ads
4| 3398 |08.12.2022 НОВИНИ

Димитър Гърдев пред Фрог: Въпросът с Шенген не трябва да виси. Трябват конкретни изисквания и времева рамка

.
България няма да получи подкрепа от Австрия и Нидерландия за Шенген. Ако има нови изисквания, важно е да има документ, в който те да са посочени ясно и да са обвързани с конкретни срокове. Не трябва да позволяваме да стоим във въздуха. 
 

Това заяви пред ФрогНюз Димитър Гърдев, бивш председател на Комисията за външа политика в 45-тото Народно събрание.


Коментарът му идва на фона на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз, който трябва да разглежда темата. 


"Знаете много добре какво се случи - техническите изисквания бяха изпълнени още 2011 г. Всичко бе многократно проверявано, включително и тази година по инициатива на България. Изпратихме покани да дойдат групи от различните държави, за да се уверят в нашата готовност. Държавата с най-много претенции не изпрати екип, но същевременно имаше увереност да предяви такива претенции", обясни Гърдев. 


По думите му налице е целенасочена политика от страна на Нидерландия, която продължава вече десетилетия и не се влияе от факти и обстоятелства. 


Според него въпросът "Защо" трябва да бъде отправен към Нидерландия. 


"Грешките ни бяха, че се бяхме съсредоточили на ниво ЕС, но не се бяхме съсредоточили върху Нидерландия, която трябваше да бъде притисната, за да обясни. След като покрихме техническите изисквания, те поставиха нови", допълни още Гърдев. 


По думите му няма да е възможно да се постигне отлагане на въпроса и той ще бъде гласуван днес. 


"Важно е Нидерландия да няма своеволни изисквания, а това да е през документ на Съвета на ЕС, където да се надяваме на обективното мнение на други наши партньори", категоричен беше Гърдев. 


Според него напълно реална е перспективата следващата година да влезем в Шенген.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3028 |08.12.2022 Христо Иванов заяви пред проф. Габровски, че ДБ няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ . 0| 2818 |07.12.2022 ЕК с предложение за нови правила за признаване на произхода между страните в Общността . 0| 2792 |07.12.2022 Одобрени са програмите на микро-, малки и средните публични предприятия за 2022г. . 6| 3429 |07.12.2022 Меркел пред Die Zeit: Минските споразумения бяха подписани, за да се даде време на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads