Реклама / Ads
0| 12360 |12.09.2022 НОВИНИ

Politico: Проблемите на Путин не са само на бойното поле

.
Разгромът на руската армия от войските на Киев в района на Харков създаде на президента Владимир Путин големи главоболия както на политическо, така и на военно ниво. Усилията на Кремъл да създаде блестящ пропаганден разказ за войната си в Украйна са на пух и прах, тъй като от вси страни започват да изникват неудобни въпроси за поражението на фронтовата линия.
 

Засега гневът на популярни лоялни блогъри, мозъчни тръстове и политици е насочен основно към висшето военно командване. Но Путин все още трябва да действа предпазливо пред лицето на този иначе необичаен порив на несъгласие. Ако той не реагира на оплакванията срещу своите командири, политическият натиск може да се увеличи върху автократичния му режим.


В неделя Рамзан Кадиров, самостоятелният и авторитарен лидер на руската Чеченска република, обвини военното командване на Москва в "грешки“ в района на Харков, където руските войски бяха набързо изтеглени от стратегически важния град Изюм и Купянск, основен железопътен възел близо до границата с Русия.


"Ако днес или утре няма промени в стратегията за провеждане на специалната военна операция, ще трябва да отида при ръководството на Министерството на отбраната, при ръководството на страната, за да обясня реалната ситуация на място“, каза той в записано гласово изявление, публикувано в канала му в Telegram.


Собствените войници на Кадиров имат лоша репутация, обвинявани от украинците за зверствата в Буча в началото на войната. Чеченският лидер обаче е значим, защото е лично лоялен към Путин и е доказал своята готовност да ангажира силите си във войната. В момента Кадиров се явява фигурата на най-високо ниво, която открито критикува висшето ръководство на страната. Далеч обаче не е сам. 


Сергей Марков, свързан с Кремъл политически анализатор и бивш парламентарист от управляващата президентска партия "Единна Русия", критикува тържествата по случай годишнината на Москва в събота, по време на които Путин донякъде сюрреалистично откри ново гигантско виенско колело преди нощна грандиозна заря в момента, в който се появиха новините за украинските победи.


"Честванията сега изглеждат като политическа грешка. Еквивалент на празник по време на чума. Ясно е, че властите в Москва не искаха да ги отменят, за да не всяват паника. Но участието на президента още повече говори за объркването на властите", каза политикът, който в предишни години енергично подкрепяше сепаратисткото движение в източната част на Донбас в Украйна.


Той също така каза, че фойерверките в Москва "в трагичния ден на тежко военно поражение за Русия“ е трябвало да бъдат отменени от властите, посочвайки възможна вреда за репутацията на Путин в очите на неговия електорат. 


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10224 |12.09.2022 Игор Федик: Загубата на руската армия в Изюм, Купянск и Балаклия е като Сталинград за Путин . 0| 8372 |12.09.2022 Тодор Тагарев: Обратът във войната е очевиден, има призиви Путин да се оттегли . 0| 9031 |11.09.2022 Бивш агент на ЦРУ: Путин стои върху буре с барут. Превратът е въпрос на време . 2| 51643 |12.09.2022 Руски поток на Борисов и Путин ни зароби. Предателският Договор, с който това стана – тук. Част II

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads