Реклама / Ads
21| 3800 |25.01.2022 НОВИНИ

Politico: Путин носи базука, но ще се простреля в крака

.
Преди по-малко от две години френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в “мозъчна смърт”. Ръждасялаят Алианс обаче се оказа единствената възможност за гарантиране сигурността на Европа след заплахите спрямо Украйна от страна на руския президент Владимир Путин. Как това служи на упоритата и десетилетна стратегия на Москва да изтласка САЩ от Европа и старият континент да е изцяло доминиран от Русия, само Владимир Путин може да каже със сигурност. За онези обаче, които не са запознати с плановете му, всичко меко казано противоречи на всякакви инстинкти за самосъхранение.
 

Каквото и да реши да направи с Украйна, ако крайната цел на Владимир Путин е да отслаби НАТО, то руският държавен глава несъмнено си вкара поне няколко автогола. Като за начало - засили се апетитът към членство в Алианса. Да вземем за пример Швеция и Финландия. Двете скандинавски държави останаха извън НАТО, когато се присъединиха към Европейския съюз след края на Студената война, но са в тясно сътрудничество с Алианса от 2014 г., когато Крим бе анексиран от Русия. Откритите ултиматуми на Путин обаче притиснаха в ъгъла и най-големите скептици в Алианса по отношение на така наречената “политика на отворените врати”.

 

Кремъл направи и друго - попари Париж, Берлин и Брюксел и бляновете им за европейска организация за сигурност, след като поиска преговорите да са между великите сили в стила на Студената война. Това означава на масата да седне Вашингтон, но встрани остана именно Европейския съюз. С тази заявка от страна на руския държавник Макрон може да забрави призивите си в речта си пред Европейския парламент миналата седмица, когато френския президент призова лидерите в ЕС да изготвят собствена схема за сигурност. Това изглежда беше по-скоро предизборно упражнение за вътрешна употреба, отколкото сериозна дипломатическа заявка. Особено като се има предвид разделението в ЕС по този въпрос.

 

Най-големият автогол за Путин обаче се оказа в това, че руският президент направи точно обратното на онова, което целеше - въвлече САЩ по-дълбоко в политиката за сигурност на Европа. Тъкмо това се оказа в дневния ред на Белия дом и то в момент, в който САЩ почти бе отвърнал поглед към Китай. Двама американски президенти се опитаха да изместят стратегически фокус на Вашингтон към азиатската държава, а президентът Джо Байдън упорито се опитваше да прехвърли тежестта по европейската сигурност именно върху блока.

 

Независимо дали Русия ще започне военни действия в Украйна, кризата със сигурност ще промени вида на НАТО. Източните държави, които неотдавна бяха под господството на Съветския съюз, в момента оказват натиск върху НАТО да промени стратегията си на подсилване с минимални постоянни сили на източния фланг към военна позиция. Това включва повече войски и оборудване, разположени близо до фронтовата линия в отговор на руските разполагания в Беларус и около Украйна. И вече са налице първите сигнали - Обединеното кралство изпрати повече войски в балтийските държави и Пошла. Франция предлага да направи същото в Румъния. Испания праща военни кораби в Черно море.

 

Ефектът е тъкмо обратен на онова, което Путин иска. Заплашителното поведение от страна на Москва ще доведе всъщност до увеличаване на военното присъствие на НАТО в бившите източноевропейски "сателити" на Москва, вместо да го намали или премахне.

 

ЕС ще има своята роля, когато стане дума за по-строги икономически санкции спрямо Москва или усилия да се намали зависимостта на Европа от руски газ. Но блокът няма да е на масата, когато се решава как да изглежда политиката за сигурността на стария континент.

 

Всички тези последствия изглеждат по-скоро предизвестени и то преди да бъде произведен първия изтрел. Ако такъв изобщо има. Така че може би е време да спрем да приемаме Путин като огромен стратег, който знае как да използва слабостите и разделителните линии в Европа в своя полза. Неговото поведение по време на тази криза противоречи на заявените от Москва цели.

 

Путин може и да носи базука, но тя е насочена по-скоро към собствените му крака.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3213 |24.01.2022 Дейли Мейл: Путин провежда стрелби край брега на Ирландия . 61| 16913 |22.01.2022 Според РИА Новости боготворим Русия и Путин. Вече е 9 ч., а българите още не са ни се възхитили? Лошо . 25| 12050 |21.01.2022 Евгений Дайнов: Путин явно вярва на Алена . 12| 5123 |21.01.2022 Йорданова: От прокуратурата се замитат определени случаи. Гешев трябва да носи отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads