Реклама / Ads
0| 3108 |21.06.2022 НОВИНИ

Politico: Русия обяви газова война на ЕС

.
Президентът на Русия Владимир Путин играе упорито ”в мача” с ЕС по въпроса с енергийната политика - прекъсва доставките на газ за някои от най-добрите клиенти на Русия в яростен вой срещу санкциите, наложени на Москва след инвазията в Украйна.
 

Това оказва огромен политически натиск върху правителствата, заплашва да остави европейците да измръзнат, ако зимата се окаже студена, а освен това потенциално подкопава климатичната политика и целите на блока. Това дори може да насочи стария континент към рецесия.


Експерти и анализатори наричат тази политика "енергийно изнудване". 


Само 40% от нормалното количество газ протича по газопровода "Северен поток", който осигурява количества за Франция, Германия, Италия, Австрия. 


Руският монопол за износ на газ "Газпром" вече спря всички доставки за Полша, България, Холандия, Финландия и Дания, след като енергийните компании в тези страни отказаха да се поклонят на Кремъл и да се съобразят с исканията за руско синьо гориво да се плаща в рубли. 


В отговор някои държави планират да запалят електроцентрали, работещи с въглища. Австрия планира да преобразува затворена електроцентрала, за да гори отново въглища. Полша има за цел да субсидира въглищата, използвани за отопление на дома. Холандия в понеделник реши да отмени по-ранните планове за ограничаване на производството от четирите си въглищни електроцентрали. Правителството на Италия планира кризисна среща във вторник. Освен това премиерът Марио Драги поръча два блока за регазификация на втечнен природен газ и разговаря със страни, включително Катар, Ангола и Алжир, за да подпишат споразумения за доставка на газ в отчаян опит да осигури доставки в случай на спиране на кранчето от страна на Русия.


"Трябва да се признае, че Путин намалява доставките на газ за Европа малко по малко, също за да повиши цената, и ние трябва да отговорим с нашите мерки“, каза германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек в телевизионно интервю късно в неделя, добавяйки че "това е напрегната, сериозна ситуация".


Брюксел има желанието да изглежда уверен, но притеснението е очевидно. 


"Приемаме ситуацията, в която се намираме, много сериозно. Но ние сме подготвени. Времената са трудни“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща с репортери в понеделник.


Мръсни сделки


Бързането за изгаряне на въглища за осигуряване на енергийни доставки е символично неудобно за европейците, които искат да се борят срещу климатичните промени. Но малцина очакват това да отклони ЕС или неговите държави-членки от курса. 


Представители на властта в Германия са категорични, че връщането на въглищата ще бъде краткотрайно и не застрашава пътя на страната към нулиране на енергията от въглища до 2030 г. Въглищата ще действат като резервно снабдяване за енергийния сектор, което ще позволи на страната да изгради своя запаси от газ преди зимата. Междувременно правителството планира бързо да увеличи чистата енергия.


Руската инвазия в Украйна засили политическата подкрепа за възобновяемите енергийни източници в Германия, твърдят експерти. Спешността на ситуацията помага да се осигури политически импулс, от който Берлин се нуждае, за да изгради възобновяеми енергийни източници. Германският парламент обмисля 10 мерки за енергийна ефективност и възобновяема енергия.


Но необходимостта от бърза промяна на отношението към бракуването на въглищата засилва политическото напрежение.


В Берлин консервативната опозиция критикува министъра на икономиката Роберт Хабек за това, че е позвнолил увеличаване на използването на въглища, като същевременно изключва възможността трите оставащи атомни електроцентрали в Германия да работят след края на тази година.


Спирането на доставките на газ почти сигурно ще насочи блока към рецесия. Европейската централна банка предупреди, че еврозоната ще се свие с 1,7% през следващата година, ако Русия затвори напълно крана. Но ЕЦБ отправи предупреждение към Путин. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5347 |20.06.2022 Гватемала е по-велика от Русия. Путин послъгва яко . 0| 3426 |20.06.2022 Руски политолог: Има конфликт между армията и специалните служби на Русия . 0| 2920 |20.06.2022 Русия заплаши Литва с ответни мерки заради отказ за транзит на стоки до Калининград . 0| 2917 |20.06.2022 Politico: Българското правителство - пред риск от колапс тази седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads