Реклама / Ads
14| 4330 |14.02.2022 НОВИНИ

Politico: Срещата на Шолц с Путин може да е последната

.
Германският канцлер Олаф Шолц се отправя на двойна мисия в Киев и Москва тази седмица. Задачата му не е никак лесна - в Киев е на деликатна дипломатическа мисия, за да омилостиви политиците, ядосани от поведението на Берлин - липсата на остра позиция спрямо санкциите срещу Русия, отказа от изпращане на оръжия… В Москва пък визитата идва след драматичното предупреждение на САЩ и призивите на държавите гражданите им да напуснат Украйна.
 

Ако опасенията на Вашингтон се окажат основателни, Шолц може да е последният западен лидер, получил шанса лично да убеди руския президент Владимир Путин да не напада Украйна. Преди пътуването си в неделя германският канцлер заяви, че в момента има "много сериозна заплаха за мира в Европа". 

 

Официални представители на Берлин все пак се опитаха да смалят очакванията към Шолц. Все пак той заема поста на канцлер малко повече от два месеца и едва ли може да сключи каквато и да е сделка с Путин. Основната цел е Русия да остане ангажирана страна в международните мирни преговори. Фактът обаче, че самият Шолц излиза на арената, може да спечели на германския канцлер точки пред съюзниците извън Берлин и пред критиците в собствената му държава, които бяха силно разтревожени от объркващите сигнали на Берлин през първата седмица на кризата. Това е опит на германския лидер да се позиционира на международната политическа сцена. 

 

Така или иначе задачата на Шолц е да разсее съмненията и да убеди всички на коя страна е Германия. Объркването не е съвсем случайно. Берлин отказа да прати на Украйна военна помощ, предприе ходове, с които да попречи на съюзниците на Киев да направят същото, а освен това Германия е с доста колеблива позиция спрямо “Северен поток - 2” и отказва ясно да заяви, че газопроводът може да пострада от санкции, ако Москва нападне Киев.

 

И това доста ядоса политическият елит в Украйна. Миналата седмица президентът Володимир Зеленски дори отмени срещата си с германския външен министър Аналена Бербок. 

 

Сега Шолц ще се опита да изпрати добре премерено послание и ясно да заяви, че политиката за износа на оръжия на Германия няма да се промени, но Киев получава значителна подкрепа от Берлин под други форми. Германия оправдава своето решение с аргумента, че има историческа отговорност заради случилото се през Втората световна война и Германия не бива да доставя оръжия в зони на конфликт. Критиците посочват обаче, че има известни разминавания с тази версия, но всяка голяма промяна в позицията на Германия би означавала битка в управляващата коалиция на Шолц.

 

Въпреки това Германия е най-големият донор на Украйна в гражданския сектор наред със САЩ. Според Берлин подобна икономическа помощ е особено важна на фона на настоящата ситуация. Представители на правителството в Берлин посочват още, че Германия е изготвила планове за допълнителна финансова помощ в бъдеще, която ще бъде тема на разговорите между Шолц и Зеленски.

 

Руският тест за Шолц 

 

Визитата на германския канцлер в Москва е по-големият тест. Берлин има тесни политически и икономически връзки с Москва. Германия е вторият най-голям търговски партньор на Русия след Китай, а освен това е силно зависима от руския газ, който представлява 55% от вноса в страната. Шолц ще повдигне други трудни въпроси с Русия, като решението на Москва по-рано този месец да забрани на германската медия Deutsche Welle да работи в Русия - ход, който дойде като отговор на решението на германския медиен регулатор да отнеме лиценза на немскоезичният канал на Кремъл на RT.


Политици в Германия са убедени, че Путин ще използва всички инструменти, за да окаже натиск върху Шолц. Примери за това има и в миналото - през 2007 г. той позволи на голямото си черно куче да влезе по време на среща с Меркел, въпреки известния страх от кучета на тогавашната германска канцлерка.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3482 |10.02.2022 Politico: Дори мирните споразумения за Украйна могат да са руско оръжие . 10| 3057 |09.02.2022 Ваймарският триъгълник: Какво си казаха Дуда, Шолц и Макрон . 22| 7901 |08.02.2022 Politico: Упоритият Путин схруска Макрон в Москва . 4| 3029 |07.02.2022 Преди срещата с Путин: Макрон е „оптимист, но не вярва в чудеса“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads