Реклама / Ads
23| 16538 |08.11.2021 ПОЛИТИКА

“Politico” вкарва Мая Манолова и екип в парламента

.
Дни след като последните данни на “Галъп интернешънъл” оставиха формацията на Мая Манолова извън Народното събрание, социологията на брюкселското издание “Politico” върна “Изправи се.БГ! Ние идваме!” обратно в парламента. Така правилата на играта за така наречените партии на статуквото се променя, защото линията на протеста остава на повече фронтове, макар и последният да е на 4-процентовия ръб.
 

Интригата в момента действително на прага за влизането в Народното събрание. Не една и две социологически агенции у нас предричат, че партията на Манолова ще остане извън Народното събрание. Някои дори заговориха за ръст в доверието спрямо “Възраждане” като я поставиха под 4-процентовия праг, но въпреки това пред “Изправи се.БГ! Ние идваме!”. “Politico” обаче дава известна преднина на коалицията на Манолова като все пак дава достатъчен брой гласове, за да може партията да влезе в НС. 

 

Едва 1% е разликата на ИБГНИ с така наречените патриотични формации - “Възраждане” и обединеният фронт на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. 

 

От тази развръзка ще зависи как ще са подредени силите в следващото Народно събрание. Каракачанов и Симеонов неотдавна бяха коалиционни партньори в правителството на Борисов и в този смисъл той би срещнал макар и малобройни съюзници в тяхно лице. Предстои да стане ясно дали Борисовата партия ще остане изолирана. 

 

Последните социологически данни на "Politico" показват по-висок процент гласували за всяка една политическа формация. Така например според брюкселското издание за ГЕРБ биха гласували 24%, а за БСП - 16%. 


Левицата остава втора политическа сила, но зад гърба й диша проектът на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Партията им "Проължаваме промяната" все още трупа доверие и в момента печели 15% от симпатиите на електората. 


Погромът на "Има такъв народ" продължава. Данните показват, че гласувалите за формацията на Слави Трифонов са обърнали погледа си именно към проекта на Петков - Василев. Това е основният електорат, от който дърпа новата формация на хоризонта. ИТН е изгбулиа 11% от доверието си от изборите на 11-ти юли, когато се нареди като първа политическа сила в парламента. 


Впечатление прави още, че "Демократична България" също губи част от инерцията си и в момента се нарежда предпоследна в парламента с 9% от гласовете - едва 1% е разликата на обединението пред ДПС. Партията на Мустафа Карадайъ обаче разчита предимно на твърд електорат и печели 10% от гласовете - с 1% по-малко от отчетените гласове за формацията по време на изборите през юли. 


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11703 |11.09.2021 Мая Манолова: Мутрите продължават да са по високите етажи на властта . 13| 7467 |23.05.2021 Мая Манолова: Движението на Татяна Дончева остава с нас . 4| 4542 |04.04.2021 Манолова пусна бюлетина „за смяна на караула“ . 58| 17678 |08.03.2021 Министър Сачева заплаши със съд Мая Манолова на изборен дебат в ефир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads