Реклама / Ads
0| 2267 |07.08.2023 НОВИНИ

Политико: ”Холандска парализа” – България няма да влезе в Шенген тази година

.
Бариери към Шенген
Макар разширяването на Шенген с България и Румъния да е в дневния ред на испанското председателство на Съвета на ЕС, присъствието на преходно правителство в Нидерландия до край на годината означава, че едва ли страната ще се съгласи на такова решение, за което е необходимо одобрението на всички държави от тази зона.” Това пише ”Политико” в прогноза на това кои политики на Eвропейския съюз може да пострадат от политическата парализа в Нидерландия.
 

Авторите поставят съдбата на усилията на България и Румъния за влязат в зоната за придвижване през границите без паспортен контрол в контекста на група проблеми на ЕС, свързани с миграцията. "Дневник" вече обясни неблагоприятния ефект за испанското председателство и България след предсрочните избори в Испания, завършили без категоричен победители с толкова малка вероятност за съставяне на управляваща коалиция, че не е изключен вариантът до края на годината испанците пак да бъдат призовани през урните.


Марк Рюте обяви, че се оттегля от политиката, но според "Политико" е възможно той и правителството му да останат на власт в Хага до пролетта на 2024 г. Лично нидерландският премиер изненадващо за мнозина намери общ език с италианския министър-председател Джорджа Мелони за политиките за справяне с миграционния натиск. Той ще е ключова фигура и ако започнат преговори с Турция за ново споразумение за мигрантите от Близкия изток и Азия. Напролет трябва да бъде приключен т.нар. пакт на ЕС за миграцията.


Но е трудно - дори за най-добрите преговарящи - да маневрират с вързани ръце, допълва "Политико". И цитира европейски дипломат, според когото "мнозинството в нидерландския парламент стои вдясно от сегашната коалиция и темата за миграцията ще бъде използвана в предстоящата предизборна кампания".


А това ще направи по-сложни нещата за Брюксел, където вече се води кампанията за изборите за Европейски парламент следващия юни.


След изборите в Нидерландия мнозина очакват вниманието на политическата класа да се обърне към вътрешни проблеми през 2024 г. Най-малкото защото си тръгва лидер, управлявал като премиер в продължение на 12 години и защото в раздробения партиен пейзаж ще се търси нов министър-председател и нова коалиция.


Постовете си напускат и политици като министърът на финансите Сигрид Каг и външният министър Вопке Хьокстра, оттегля се и посланикът на страната в ЕС Роберт де Грут, номиниран за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.


Техните наследници може да се окажат в по-голяма степен под контрола на политически партии в Нидерландия, изискващи по-твърди позиции по теми, вълнуващи избирателите им (каквито са миграцията и фискалните правила в ЕС).

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2332 |15.06.2024 Израелските въоръжени сили алармираха, че осем техни войници са били убити в Газа . 21| 2364 |15.06.2024 Поход в подкрепа на традиционното семейство се проведе в София, Пловдив и Варна . 0| 2334 |15.06.2024 Мъж вилня с нож на частно парти в Германия, трима души са сериозно пострадали . 6| 2362 |15.06.2024 Добра новина за Украйна: Камала Харис обяви повече от 1,5 млрд. долара нова помощ за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads