Реклама / Ads
3| 7592 |05.01.2019 НОВИНИ

Политико-религиозен скандал раздели и този път християните за Йордановден в Кърджали

.
Източник: БГНЕС
Политико-религиозен скандал раздели и тази година християните в Кърджали. От няколко години се води люта битка между политическите лидери в града за това къде и по какъв начин да се хвърли кръста на Йордановден. Раздорите и опитите единият кръг в лицето на председателя на парламента Цвета Караянчева да надделее над другия, представляван от кмета Хасан Азис, отказа хората да участват масово в ритуала.
 

Години наред церемонията е започвала от храма „Св. Георги“, разказаха пред Фрог кърджалии. Според тях Караянчева опитала да прекъсне тази традиция, като  по нейно настояване я "прехвърли" в средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“. Твърди се, че храмът получил богати дарения от представители, свързани с управряващите. С това хората си обясняват и защо там е преместен ритуала „хвърляне на кръста“. Двата лагера от вчера отново са извадили томахавките. Болшинството от гражданите на Кърджали са категорични, че предпочитат да се спази старата традиция, но не защото кметът, който е ДПС, настоява за това, а защото всички така са свикнали. Пък и местното църковното настоятелство застанало зад тях.

 

Предходни години в някои сайтове, близки до управляващите, коментират въпросния конфликт, представяйки го като опит да се спре  „скандалният и ексцентричен духовник Петър  Гарена“. В противопоставянето на християните се забърква и името на митрополит Николай, който се очаква утре да хвърли кръста във водите на Арда. Позиция миналата година изрази публично  и областният управител на Кърджали  Никола Чанев. От страницата си във фейсбук той окачестви всичко това като своеволия на кмета Азис. "Щом вярата и традициите не могат да ни обединят, на какво да се надяваме", възмутиха се жители на Кърджали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5770 |04.01.2019 Весислава Танчева: Скандалът за ”Хемус” е като по учебник, но медиите нищят само винетките . 10| 4800 |01.01.2019 Радев: Измина година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции . 33| 10693 |26.12.2018 Скандален пост на Руското посолство възмути България . 2| 4664 |22.12.2018 Корнелия Нинова: 2018 е година на скандалите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads