Реклама / Ads
3| 4513 |29.09.2023 НОВИНИ

Политици яхнаха старозагорци предизборно, лъжат ги, вместо да им дават решение

.
Източник: БГНЕС
Продължава политическата злоупотреба на гърба на старозагорци по темата Териториални планове за справедлив преход. Поредните, които яхнаха вълната, са кандидати за общински съветници на партия „Левицата!“ в Стара Загора, които организират протест. Безотговорната политическа акция е маскирана като синдикална инициатива и вместо да помогне на хората, всъщност се възползва от техните страхове, за да трупа дивиденти в предизборна кампания. Това се случва, докато ГЕРБ дословно следват опорките на Възраждане по темата с въглищата и наливат допълнително масло в огъня, без да дават никакво решение.
 

За днес е насрочено извънредно състезание на Министерски съвет, на което ще се гласуват Териториалните планове. Те са на дневен ред от доста време насам, но се обсъждат активно едва след встъпване в длъжност на редовния кабинет. За да не загуби България на 1,4 млрд. лв. от Европа, премиерът Денков предоговори с Урсула фон дер Лайен сроковете, в които можем да внесем в ЕК плановете. Припомняме, че през 2022, поради бездействието на служебното правителство, изпуснахме 100 млн. евро именно заради непредадените в срок планове. 


Сега България е на път да изгуби и последните средства, ако днес не бъде гласуван финалният вариант на плановете. Синдикатите всъщност се договориха с кабинета още в средата на месеца, след дълги преговори и с реални аргументи, но сега местните политически кариеристи яхат темата, за да дадат шумен старт на предизборните си кампании.  


Какво всъщност са териториалните планове?


Те не са ангажимент на България да намали или изцяло да препрати производството на ток от въглища. Страната ни не е поемала и няма да поеме ангажимент да затвори мините. Териториалните планове, като част от оперативната програма на ЕС за развитие на регионите, всъщност очертават какво България ще направи на фона на продължаващия спад на потреблението на ток от въглища. Този ток вече е много скъп, защото ТЕЦ-овете плащат безумно високи такси за високите емисии, които изпускат. 


Плановете дават решение на проблемите, които страната ни очаква да възникнат вследствие на спада. Предлагат разкриване на нови работни места в модерни индустрии, представят заявените от инвеститори намерения за отваряне на нови производства, дават заявка за работа по облагородяване на региона и изоставените въглищни терени. В тях е заложено и разкриването на държавен оператор „Конверсия на въглищните региони“, който ще се занимава с подготовката на публични терени за развитие на новите икономически дейности.


В същото време обаче политически активисти се възползват от страховете на хората, за да атакуват кабинета и двигателите на процеса. Това опорочава конструктивното обсъждане на плановете, отблъсква инвеститорите (които дори бяха нахулени от ГЕРБ, че едва ли не са се наредили за субсидии) и може да блокира шансовете на страната ни да си вземе полагащите се средства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4299 |29.09.2023 Българската шахматистка Белослава Кръстева втора във временното класиране на световното по шах . 5| 4435 |29.09.2023 Акад. Денков категоричен: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката . 3| 4364 |29.09.2023 Борисов: ПП, ДБ и ГЕРБ да имат най-много общински съветници и кметове - това ще препотвърди правителството . 2| 6445 |29.09.2023 Рибарски, ПП: ТЕЦ-овете ще бъдат изведени от експлоатация чак през 2038 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads