Реклама / Ads
21| 4794 |20.03.2021 НОВИНИ

Политолог: 30 г. Конституция показа, че живеем в премиерска република

.
Предизборна кампания в ступор, някаква криза и почти сигурен дебат за свикването на Велико народно събрание е заключението, до което стигнаха двама политолози в ефира на Нова телевизия тази сутрин. В разгара на битката за общественото доверие всевъзможни анализатори правят разбор на политическите сметки и рисуват евентуалните сценарий след 4-ти април.
 

"Има политически залог и това е как ще се упражнява властта след 4-ти април. Свидетели сме на една всеобхватна безидейност. Липсват големите идеи за това каква може да бъде “България на бъдещето”. Говори се за нови технологии, енергетика, как ще се реформира икономиката в останалите държави. Тук това нещо отсъства. Съдържателно няма много неща", посочи политологът Теодор Славев.

 

По думите му в момента се случва "управление на политика на страха", което се прави премерено и умишлено.

 

"Да, COVID-19 ще повлияе, ние сме в пик и това ще окаже влиание. Пандемията е разковничето на тези избори. Ако сме свидетели на картините от есента, когато хора умираха по стълбите, това ще повлияе на избирателната активност", посочи още Славев.

Според друг политолог - Антоний Гълъбов, има говорене и в обратната страна.

 

"Виждаме политически субекти, които заявяват, че COVID-19 няма, че световният капитализъм се кани да ни ограби. Има го и вторият глас, според който кризата не се управлява добре. Това всява по-голяма несигурност в мерките, отколкото че управляващите насъскват страх. Говори се, че нещата са такива и каквото и да се направи, няма да се отървем. С това спекулират партии без шанс, няма да ги споменавам", посочи още Гълъбов.

 

"30 г. след приемането на Конституцията е ясно, че тя произвежда премиерска, а не парламентарна република. Голямата тема за политическите партии в новото Народно събрание ще е да постигнат съгласие около необходимостта за нов основен закон", смята още Гълъбов.

 

Независимо от идеологическите различия между партиите, голяма част от исканията вървят към промяна в Конституцията. Това означава, че независимо от различията, те могат да постигнат съгласие за необходимостта от това и да пренесат дебата във Велико народно събрание, допълни още той.

 

Според Славев основните сценарий са два - правителство около основните партии или предсрочни избори, ако няма възможност да се формира мнозинство, което да излъчи кабинет.

 

"COVID помага на тези, които са на власт - ръзвързва ръцете за различни харчове, не се прави оценка на ефективността от тях. Може да послужи за смокинов лист за една "коалиция на спасението", смята още Славев.

 

"Обществото миналото лято излезе по улиците. Тази енергия не е изчезнала. Опитът за създаване на правителство може да повлияе като спусък за отприщване на потенциял", допълни още той.

 

25% от хората, които казват, че ще гласуват, все още не са решили за кого. Тепърва трябва да решат. Въпросът е един - за продължаване на това управление или не. Големият въпрос е избирателната активност. Трябва да е висока. Иначе купеният и контролираният вот имат влияние, посочи още Славев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3297 |17.03.2021 Политолог: Абсурдно е да се управлява криза с такова ниско доверие . 5| 3208 |16.03.2021 Онлайн работата на депутати не била в разрез с Конституцията, смята Съдът . 11| 3434 |12.03.2021 Политолог: Най-скучната и безидейна предизборна кампания от 89-та насам . 4| 3077 |10.03.2021 Заев призова българите да бъдат вписани в македонската конституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads