Реклама / Ads
6| 3286 |17.03.2021 НОВИНИ

Политолог: Абсурдно е да се управлява криза с такова ниско доверие

.
Боян Балев Източник: news.bg
Пандемията показва, че здравната ни система е изключително неадекватна. Това коментира пред News.bg политологът Боян Балев. Ако не цялото правителство, то премиерът Борисов носи отговорност за това, защото през последните 11 години са похарчени вероятно над 50 милиарда лева за тази система, а срещу тези пари имаме твърде нисък КПД, обясни той.
 

В настоящата предизборна ситуация преобладава недоверието в политическите сили, а резултатът от изборите, според него, е непредвидим. В навечерието на третата вълна ние трудно взимаме и по-меки мерки по простата причина, че като общество не можем да издържим още дълго някакво "всеобщо затваряне", смята Балев.

 

Според него когато мисли за политика, обществото е критично към властта си. Когато обаче мисли за справянето с вируса, то остава по-скоро благосклонно заради либералния режим

 

Той допълни, че до проблемите на здравната система се нареждат и тежките проблеми на изостаналата ни икономика. Балев вижда недоверие от страна на хората. За пример той даде скорошното проучване на "Галъп интернешънъл", което показва традиционно ниски нива на доверие в институциите. Особено ниско е доверието в изпълнителната и законодателната власт и респективно хората, които ги олицетворяват - председател на парламента и премиер, коментира Балев.

 

"Абсурдно е да се управлява криза с такова ниско доверие. Хората не вярват на институциите и това е една от основната причина мнозинството българи все още да не иска да се ваксинира и да не спазва мерките", заяви Балев и прогнозира, че след настоящия казус с "Астра Зенека" тази подозрителност ще се задълбочи. Липсата на доверие в институциите означава липса на доверие и в мерките, добави той.

 

За изборите Балев смята, че правителство ще се състави трудно и с компромиси.

 

"Парадоксалното е, че съвпадащите по време политическа и пандемична кризи могат да бъдат управлявани по-добре от служебно правителство на президента. Той е единствената фигура и институция, която се ползва с много високо доверие и вероятно българските граждани в много по-голяма степен ще се съобразяват с мерки, предложени от него, както и с кампания за ваксинация инициирана от негов служебен макар и временен кабинет", смята още политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3412 |12.03.2021 Политолог: Най-скучната и безидейна предизборна кампания от 89-та насам . 9| 3794 |11.03.2021 Проф. Ставрев: Здравната криза се управлява зле . 3| 4615 |11.03.2021 Любомир Аламанов за българския модел: За кризата управляващите са невинни, хората – виновни . 6| 3183 |09.03.2021 Управляваме пандемията като млади шофьори: газ-спирачки, газ-спирачки, смята журналист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads