Реклама / Ads
3| 4237 |23.03.2021 НОВИНИ

Политолог: Проф. Константинов да каже защо точно сега се сети за изборните проблеми

.
Любомир Стефанов Източник: БГНЕС
В последните дни забелязваме нещо, което ме притеснява като анализатор – нагнетяването на усещането, че ще има проблеми с преброяването на гласовете. Не мога да разбера защо председателят на „Информационно обслужване“ проф. Константинов започна тази кампания.
 

Това коментира пред novini.bg политологът Любомир Стефанов. За него това е абсолютно необяснимо.

 

„Не искам да влизам в конспиративни теории, но тези проблеми бяха ясни още преди месец. Аргументите, че имало много партии, много кандидати и данните трябва да се обработват по-дълго, са абсолютно невярна информация. Проблемите се състоят в това, че няма достатъчно време за техническо подготвяне, ограмотяване на членовете на комисиите, а не че има много партии, много кандидати или повече секции в чужбина. Проф. Константинов да каже защо сега се е сетил, а не преди месец или два месеца. Проблеми има, но те са в Избирателния кодекс в посока опростяване на процеса на политическото пресмятане на числата. Този въпрос не може да изниква две седмици преди изборите всеки път, когато правим избори“, обясни той.

 

Припомняме, че преди дни шефът на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов заяви, че след две седмици, когато са изборите, ще имаме големи неприятности. Според него в момента има най-сложния изборен протокол и по тази причина обработката на гласовете ще отнеме на Районните избирателни комисии 2-3 дни, а в Централната избирателна комисия ще отнеме от 5 до 6 дни. По думите му това е непознато за България и така официалните резултати много ще се забавят.

 

Иначе в края на предизборната кампания политологът Любомир Стефанов не вижда посланията на партиите, нито мобилизиране на електората.  

 

„Напротив, има някаква специфична летаргия. Преимуществено се говори на темата пандемия. Отново се връщаме към мерките – адекватни ли са, доколко се спазват. По никакъв начин не се създава впечатление за предизборна ситуация 10 дена преди изборите. Няма как избирателната активност да не пострада от това. Хората са уплашени и дори ядосани заради метода проба-грешка, крачка напред, две назад. Започваме да се питаме дали тези, които ни го съобщават, са достатъчно кадърни и правят нещата достатъчно професионални. Хората са разколебани, разочаровани в голяма степен, може би“, смята Стефанов.

 

Според него българите ще отидат да гласуват, въпреки опитите на политиците да ги разколебаят.

 

„Избирателната активност няма да мине 60%, това е ясно. Надявам се да постигнем избирателна активност от 50%, която е обичайна за България през последните години. Това, което наистина ще следим с интерес, е доколко работата на комисиите ще повлияе на броя на т.нар. недействителни бюлетини, тъй като това рефлектира върху избирателния процес. Този път се надявам партиите, които назначават членовете на комисиите, да поемат своята вина, защото бюлетини се обявяват за недействителни не защото гражданите не искат да гласуват, а защото ангажираните с изборния процес нямат достатъчно компетентност. Повече от ясно е кой е виновен за това“, коментира Любомир Стефанов.

 

По думите му в големите градове хората ще предпочетат да гласуват електронно, а в малките населени места хората ще гласуват по традиционния начин, с хартиени бюлетини, поради по-големия брой възрастни хора, които живеят там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3400 |23.03.2021 Проф. Угринова: До година ще бъде готов българският PCR тест . 6| 4003 |23.03.2021 Проф. Николова за ваксините: След втората доза има над 90% клетъчен отговор . 9| 3630 |22.03.2021 Проф. Богов: COVID-19 отдавна е в политиката . 30| 5800 |22.03.2021 УМБАЛ „Св. Анна“ потвърди: Проф. Андрей Чорбанов е болен от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads