Реклама / Ads
7| 3089 |19.11.2021 НОВИНИ

Политолог: Тенденция е да се гласува за личности, а не за политики

.
Източник: Личен архив
“Това е един от най-фрагментираните парламенти, които сме имали, сравним единствено с 2005 г., когато също влязоха 7 формации, някои от тях сами по себе си коалиции, както е и в момента – ДБ е сама по себе си коалиция, “БСП за България“, макар и доминирана от БСП, също е коалиция. Ако бъдат сметнати математически мандатите на партиите на промяната плюс БСП, наистина дават едно стабилно мнозинство от 144 гласа.”
 

Това коментира политологът Теодора Йовчева пред БНР.

 

Като цяло избирателите, може би в България в по-голяма степен, вероятно е и световна тенденция, гласуват много малко за идеи и идеологии и определени политики. Гласуването се е превърнало в гласуване за определени личности и техните качества. Не винаги тези качества са политически. Не винаги се осмисля определената политика, която този човек би могъл да проведе, а в много по-голяма степен възможността му да комуникира публично, да се представя в дебати, как изглежда, и каква харизма има.

 

Възможна коалиция

 

Партиите, които в момента в България декларират, че ще постигнат коалиция, имат сравнително общи приоритети. Между ДБ и ПП има единодушие – БСП е с малко по-социален облик. Тук нейните приоритети или биха били приети като допълнителен ангажимент на правителството, или биха влезли в противоречие.

 

ИТН с предложението си за премиер в лицето на Николай Василев дадоха много сериозна заявка за по-либерализирана икономика и по-малка държавна намеса. Нещо, което противоречи с идеите на БСП за повече държавна регулация в сектора на икономиката. Според мен този баланс ще бъде много труден и няма да продължи само с преговорите. Тази динамика ще тлее през цялото време, през което имаме това управление.

 

Партия “Възраждане“

 

Предпочитанията показаха, че българите са разделени във визиите си по ключови теми, например влизането на партия “Възраждане“ в парламента е индикатор за сериозно разделение. Това е партия с антисистемен характер с проруска заявка, която много сериозно се отличава от партиите на промяната, които имат прозападен облик.

 

Оставки през седмицата

 

БСП

 

Корнелия Нинова направи няколко интересни изказвания по време на брифинга. Тя практически призна, че в партията разделението от нейното лидерство е толкова сериозно, че е излязло на терен, че определени структури и лица са кампанирани в полза на ПП. Тя заподозря и формиране на алтернативен център на властта в БСП около президента.

 

Виждаме, че БСП е разкъсвана от вътрешни противоречия и може би оставката на Нинова е моментът, който би могъл да им помогне да излязат от тази криза. Защото, ако има толкова дълбоко разделение, което си личи на терен, не говори добре за целостта на партията.

 

Интересно е да се види кой ще е новият лидер на БСП и дали БСП ще бъде лоялен партньор в една такава коалиция.

 

ДБ

 

Тези оставки са очаквани след електоралния резултат, който постигнаха. Тук е редно да кажем, че този резултат може да се окаже фатален за коалицията. Общността на десни градски избиратели традиционно среща трудности в общото действие.

 

В случая Лозан Панов като нейн кандидат беше един много добър лакмус за настроенията вътре. Но там те са много по-сериозно против ГЕРБ и това си пролича в гласуването за Румен Радев, отколкото за Лозан Панов и за “Демократична България“. Големият процент за ДБ юли месец е вот срещу ГЕРБ в голяма степен, който бързо може да бъде обран от други лидери.

 

ИБГНИ

 

Това, което се случи с тях, всъщност е появата на нов играч. ИБГНИ беше една формация на изцяло лидерска основа. Там избирателите припознаваха каузите на бившия омбудсман и на протестните лидери от триото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8712 |19.11.2021 Гласуваш за Герджиков, получаваш Борисов с чекмеджето и Ердоган . 10| 4579 |18.11.2021 ДПС-Истанбул призовава да се гласува за Герджиков, после се направи на ”ощипана госпожица” . 4| 2962 |18.11.2021 Елена Йончева: Румен Радев е президентът обединител. Социалистите ще гласуват за него и на втори тур . 21| 9081 |18.11.2021 Рашков: В Кърджали заплашвали турците - ако не гласуват за ДПС, щели да им променят имената обратно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads