Реклама / Ads
4| 2389 |30.05.2024 НОВИНИ

Политолог: ЕС трябва да се фокусира в създаване на Европейски военен съюз - добре финансиран и балансиран с НАТО

.
Политологът Владимир Шопов Източник: БГНЕС
"Активизация на Китай и Русия в държави, които са в преговорен процес за влизане в ЕС, показва, че се опитват да отклонят европейската траекторията на тези държави като Грузия и Сърбия. А съседите ни се отдалечават от ЕС, подписвайки споразумение за свободна търговия с Китай - несъвместимо с европейското членство."
 

Това коментира пред БНР политологът и експерт по европейски въпроси Владимир Шопов.

 

По думите му ЕС ще има трудности и проблеми и през идните няколко години трудно ще намерят решения.

 

Експертът коментира, че ЕС спешно да намери отговори по отношения на Китай:

 
"Очевидно, че ще бъде повече опонент на ЕС отколкото партньор. Очевидно е, че Китай има желание за агресивна и настъпателна външна политика, която може да доведе до нестабилност в Азия – по отношения на Тайван. На следващо място е, че Китай е икономическо предизвикателство за Европа и ЕС. Системно атакува различни европейски индустрии и това се случва, и в момента."

 

Специалистът припомни, че изборите за ЕП са важни, защото между 2014 и 2022 г. „ЕС и Европа, като цяло, остави пространство за своите конкуренти, в лицето на Китай и Русия, и беше изправена пред поредица кризи, с които да се справи“.

 

„Станахме свидетели, че от десетилетие Европа вървеше след събитията. И от тази гледна точка изборите идват в ситуация, в която Европа е на ръба и трябва да се намерят отговори на ключови въпроси, както и за част от ежедневните кризи за сигурност, отбраната, миграцията“, препоръча Владимир Шопов.

И уточни: 

 

"Бих обърнал внимание и на множеството преходи, на които сме свидетели  - енергиен дигитален, индустриален, геополитически преходи – намираме се в коренно различна ситуация и просто времето и възможностите за отлагане приключва."

 

Анализаторът е на мнение, че ЕС на първо време следва да постигне максимално съгласие относно целта, която да преследва - ЕС да стане по-единен и интегриран съюз, но в същото време да избегне трансформирането в свръхдържава.

 
„Тук е трудният баланс от институционална гледна точка. През идващите 5 години трябва да се намери решение с единодушието и създаване на повече възможности, решенията да се взимат с квалифицирано мнозинство, защото ще бъде трудно да се постига пълно единодушие и съгласие“, алармира експертът по европейски въпроси.

 

И изтъкна, че "областите, в които трябва да фокусира вниманието си ЕС, на първо място е създаване на Европейски военен съюз, Съюз за сигурност – добре финансиран и балансиран с НАТО. И да не поставят под съмнение функционирането на Алианса".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2445 |30.05.2024 Намериха изчезналото във Велико Търново дете . 1| 2420 |30.05.2024 Блинкън нарече дезинформацията от Москва "отрова" . 4| 2421 |30.05.2024 Кабинетът обвинява в "хибридна атака" около казуса с Главчев и Сребреница . 0| 2411 |30.05.2024 „Край на играта”: Европол свали сървъри в България при мащабна операция срещу зловреден софтуер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads