Реклама / Ads
1| 2474 |30.05.2024 НОВИНИ

Блинкън нарече дезинформацията от Москва "отрова"

.
Американският държавен секретар Антъни Блинкън Източник: БГНЕС
Американският държавен секретар Антъни Блинкън разкритикува днес руските опити за предизвикване на спорове в демократичните страни с дезинформация, съобщи Асошиейтед прес. Той намекна, че правителството на Байдън скоро би могло да позволи на Украйна да използва предоставени от САЩ боеприпаси, за да поразява цели в Русия.
 

На срещата на външните министри от НАТО, която се провежда в Прага, Блинкън говори за дезинформацията на Москва, като я нарече "отрова" и подписа споразумение с чешкото правителство за борба с нея. На посещение в чешка военна база той разгледа бронирани превозни средства, които Прага изпраща на Киев, за да помогне в отблъскването на руската инвазия.

 

"Знаем, че информационният фронт е един от основните фронтове на съревнованието, което имаме, и на враждебните отношения, които имаме, особено с Русия", каза Блинкън. Споразумението с Чехия (17-ото, подписано от САЩ с партньорски страни) ще помогне за "ефикасното справяне с дезинформацията, която е отрова, инжектирана в демократичните страни от нашите врагове", изтъкна той по време на срещата си с чешкия външен министър Ян Липавски. 





Липавски на свой ред изрази съгласие и посочи, че чешките власти наскоро са разкрили голяма дезинформационна кампания, подкрепяна от Русия. 

 

"Изправени сме пред конфронтация между демокрация и автокрация", алармира Липавски. "Кремъл започна да взема на прицел демократични страни по целия свят чрез кибервойна, пропаганда и операции, насочени към оказване на влияние, и тази опасност вече не може да бъде подценявана", уточни той. 

 

Руската инвазия в Украйна и подкрепата за Киев в отблъскването ѝ ще бъде водеща тема на срещите на външните министри от НАТО днес и утре, отбелязва АП. Това е последната важна дипломатическа среща преди лидерите да преговарят отново през юли във Вашингтон, когато ще отбележат и 75-годишнината от основаването на алианса.





Блинкън бе категоричен вчера в Молдова, че политиката на САЩ по въпроса как Украйна да използва американските оръжия постоянно се обсъжда, с което намекна, че Вашингтон може да позволи на Украйна да ги използва за нападения срещу Русия.

 

Въпреки че висши американски представители твърдят, че няма такава официална забрана, те отдавна заявиха, че според тях ползването на американски оръжия за поразяване на цели в Русия ще предизвика отговор от Москва, който ще влоши ситуацията - нещо, което руският президент Владимир Путин обеща. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2463 |30.05.2024 Кабинетът обвинява в "хибридна атака" около казуса с Главчев и Сребреница . 0| 2461 |30.05.2024 „Край на играта”: Европол свали сървъри в България при мащабна операция срещу зловреден софтуер . 1| 2548 |30.05.2024 Гриша Ганчев дари стадиона в Ловеч на общината . 14| 2466 |30.05.2024 ПП-ДБ внасят в НС искане за изслушване на Главчев по казуса "Сребреница" утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads