Реклама / Ads
3| 4012 |06.03.2019 НОВИНИ

Политолог: Води се предизборна битка, в която няма правила

.
Георги Киряков
Няма изненади в отхвърлянето на ветото на президента в НС. Всички политически лидери в своите изказвания бяха прави за себе си. И всеки мисли от собствената си камбанария - но има уловки в тези изказвания и те са простички. Така коментира пред БНР днешната ситуация в парламента политологът Георги Киряков.
 

„От една страна, за преференциите трябва да мислим - за кого са полезни и за кого - безполезни и в каква ситуация“, каза той пред „Хоризонт“.

 

Според Киряков преди избори преференциите са полезни за малките коалиционни формати. Защото там има някаква форма на съревнование, там има възможност за добавяне на електорална стойност.

 

„Големите партии, които не се явяват в коалиционен формат, каквато е ГЕРБ, а ДПС е етнически еднопланова. В тях вътрешната конкуренция е без никакво значение и е извън логиката да се избира мажоритарно кандидат, защото този кандидат няма думата след това за законодателни и управленски решения“.

 

Политологът коментира и становището на Валери Симеонов, който е от малка формация, но не иска преференция и твърди, че парламентът щял да се напълни с не знам си какви хора. Той нарече това „малко лековат аргумент“.

 

Запитан какво спечелиха управляващите, като отхвърлиха ветото, Киряков отговори: „Това е странна политическа игра, в която победители и победени могат да се окажат и двете страни едновременно. Президентът няма да участва в тези избори, но играе като ключов играч в битката между управляващи и опозиция на страната на опозицията. Трудно мога да прогнозирам какъв ще бъде резултатът от продължаващото надиграване между президента и Бойко Борисов".

 

Излизането на БСП от парламента Киряков определи като опит на Корнелия Нинова да се представи като авангард на промяната на преходния модел на управление на страната.

 

„Нинова е достатъчно да излезе само с името на Таско Ерменков, за да олекне цялата ѝ риторическа конструкция“, добави обаче той.

 

Относно твърдението на Нинова, че виждаме една нова коалиция между ГЕРБ ДПС, политологът каза: „ГЕРБ са поставени пред жизненоважен избор. Ако те не разчитат в момента на ДПС за сглобяване на кворум и за вземане на важни законодателни решения, ще се обезсмисли цялото парламентарно статукво. ДПС реално не участват в управляващия коалиционен формат, но всъщност виждаме, че това единственият шанс ГЕРБ да прокарва решения, естествено със съгласието на „Обединени патриоти“. Да видим докога, защото и техният електорат е чувствителен“.

 

Според Георги Киряков това е предизборна битка, в която няма правила, няма граници на възможностите за атаки към противника и ще се води до европейските избори по този начин.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3942 |27.02.2019 ВМРО самостоятелно на евроизборите, Джамбазки ще води листата . 20| 4722 |24.02.2019 Борисов в Египет: Страната ни води прагматична и балансирана политика . 6| 3963 |23.02.2019 Водим и в негативната класация за ранна употреба на алкохол в Европа . 7| 4210 |18.02.2019 Ген. Миланов: Нашите служби са пропуснали паричните преводи от Венецуела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads