Реклама / Ads
2| 2577 |18.10.2022 НОВИНИ

Политологът Хр. Панчугов: Кабинет на малцинството не е обречен

.
Христо Панчугов
Политологът Христо Панчугов смята, че трябва да се отиде към нов тип поведение, което почива на два фактора. Първият е много ясно изчистване на дневния ред на бъдещото управление. „Общите формулировки и концепции в стил евроатлантическо управление вече няма да вършат никаква работа, не само защото политическите формации имат много сериозни разминавания – разминавания имат и тези от тях, които стоят от едната страна на евроатлантизма.”

"Ще трябва да видим много ясни политики, много конкретика, яснота около лицата, които ще осъществят тези политики и около хоризонта, който се търси с подобен род правителство“, допълва той пред БГНЕС.


Вторият е, че трябва да се разчита на не чак толкова стабилно мнозинство, колкото на двустранното договаряне и предоговаряне на политическата подкрепа около този тип политики.


„Очевидно ще трябва да се правят отстъпки в името на някакви големи цели. Това постоянно усилие ще изисква постоянно лидерство и по тази причина не се е случвало в България. Става дума за кабинет на малцинството“, заяви анализаторът.


Според него такова правителство не изглежда толкова обречено, колкото ни се струва. То може да намери подкрепа сред българското общество за определен тип политики, които са свързани със заплахата, пред която е изправена България заради войната в Украйна, с обективните икономически процеси и реалните ежедневни проблеми, които трябва да се решават.


„Такава подкрепа не само може да бъде намерена в българското общество. Тя може да бъде достатъчно стабилна, за да осигури преминаване през този преходен период. Преминаване, което да даде на политическите играчи да осмислят своите стратегии и да даде възможност да се проведат едни нормални избори, които да произведат много по-устойчиво и стабилно мнозинство вече на база на реално постигнати резултати“, заяви Панчугов. Ако вместо това видим повече от същото, това ще означава, че отиваме на избори в началото на следващата година.


Кабинет на малцинството в най-добрия случай може да остане на власт в рамките на следващата година до местните избори. Ако това правителство създаде един смислен дневен ред, това може да доведе и до мотивация за гласуване на база на реални измерими резултати, а не на някакви внушения, с които се борави в момента.


„За съжаление, основните политически формации продължават да работят с тези внушения. Те не могат да си дадат сметка, че пренасилването и работата с полуистини и политически внушения създава една изключително вредна политическа среда, която по-скоро ще води до радикализация и отблъскване на избиратели, отколкото възможността да видим осмислено участие и от там възможност за стабилни мнозинства оттук нататък“, предупреди Панчугов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2614 |18.10.2022 ГЕРБ били готови да подкрепят кабинет и с друг мандат, включително и на ПП . 9| 6433 |18.10.2022 Служебният кабинет удовлетворява интересите на частна фирма за АМ "Струма", твърди Сандов . 1| 2938 |15.10.2022 Захариева: ГЕРБ няма да бави процеса, ако партиите нямат консенсус около първия мандат за съставяне на кабинет . 6| 5341 |15.10.2022 Костадин Костадинов: Готови сме с кабинет, няма да се извиня на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads