Реклама / Ads
0| 2647 |25.08.2022 НОВИНИ

Политологът Светлин Тачев: Газовата криза е тест за Европейския съюз

.
Светлин Тачев Източник: стопкадър, БНТ
„Газовата криза е тест за Европейския съюз“, смята политологът Светлин Тачев.
 

„Тук Европа залага ценностите си, които прокламира – солидарност, свобода, демокрация. А може да заложи на възможностите, които ще произхождат от кризата. Социалното недоволство може да ескалира в нещо много по-радикално. От друга страна всяка криза поражда популизъм“, обясни той пред БНР.

 

„Европа, позната след Втората световна война, върви към трансформация и към желанието за преминаване към един многополюсен свят. Великите сили вече на са само САЩ и Русия. Щатите вече на се хегемон, както се чувстваха след разпада на СССР. Днес с войната в Украйна Владимир Путин се опитва да пренареди нещата в международната политика“, коментира Тачев.

 

Според него не е нормално в ХХI век да сме свидетели на избиване на хора във война: „Но 6 месеца след началото на войната виждаме, че много от събитията са различни от очакванията. Украйна не бе сломена. Тактиката на руската армия вече е друга – не се разчита на блицкриг, а се действа бавно, методично, град по град“.

 

„Путин губи войната морално. Той не можа да обясни и да убеди защо я започна. Денацификацията не можа да оправдае нахлуването в Украйна и пълномащабните военни действия. Но не бива да се подценява способността да продължи войната. Колкото и бавно, Русия напредва. Без оръжието от Запада, Украйна бързо ще капитулира“, смята още политологът.

 

Според него може би никога няма да разберем истинския извършител на убийството на Даря Дугина.

 

„Но в случая по-важното е, че вече в руската държава има сакрална жертва. Тя дава основание за вътрешна чистка в Русия, както и за засилване на военните действия в Украйна. Дава база за консолидация на руския народ в подкрепата си на Путиновата политика“, добави Светлин Тачев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2826 |08.08.2022 Политологът Борис Попиванов: Проблемът не е в ревизията, а във визията . 0| 9173 |08.08.2022 Политологът Ивайло Динев: Ако започнем да плащаме в рубли за газ ще има нови протести . 0| 3030 |05.08.2022 Политологът Петър Чолаков: Да не се окаже, че ДПС са най-доволни от затопляне отношенията с "Газпром"?! . 0| 6500 |27.07.2022 Политологът Милен Любенов: ИТН няма да са част от следващия парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads