Реклама / Ads
3| 3388 |07.04.2023 НОВИНИ

Политологът Светлин Тачев: Политическата ситуация ще е нестабилна до местните избори

.
Светлин Тачев
Политическата ситуация напомня последните избори от 2022 г. Тогава още в изборната нощ разделителните линии бяха разчертани. Сега нещата се изясняват с известно закъснение, като че се анализират бъдещите ходове, но червените линии продължават да стоят. Сега обаче, заради първото място по избиратели Бойко Борисов поема ролята на инициатор, който е готов и на компромиси за това, да има управление. Това коментира пред БНР-Радио София политологът Светлин Тачев от „Галъп интернешънъл болкан“.
 

От гледна точка на стабилност, възможността за коалиция или програмно правителство от двете формациите на първите места, е най-логична.

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ обаче са втори, не са в изгодна позиция да подкрепят първия (ГЕРБ-СДС). От друга страна, ако Борисов и ГЕРБ направят опит за експертно правителство в Народното събрание, то може да получи подкрепа - примерно от БСП и от ДПС, но подобна коалиция не съм сигурен дали ще бъде силно устойчива. От БСП могат да си вкарат автогол, защото все пак БСП и ГЕРБ бяха основни политически опоненти в рамките на близо едно десетилетие. Може да се случи и друго – ПП-ДБ да се мобилизират при всяка грешна стъпка на това правителство и да наблюдаваме ситуацията примерно от 2014 година и правителството Орешарски“, отбеляза Тачев.

 

Според него, от втория мандат отново може да се окаже правителство на малцинството. Дори и да бъде подкрепен проектокабинет, ГЕРБ по всяко време може да бламира това, което ПП-ДБ биха искали да наложат като политика.

 

Изобщо дестабилизацията в страната се дължи на факта, че предстоят местни избори през есента. След тях ситуацията ще се стабилизира. Дотогава партиите и коалициите ще гледат да не правят грешки, да мобилизират достатъчно поддръжниците си за атака в битката между статукво и промяна, между старата партия ГЕРБ и новата формация ПП-ДБ.

 

Тази битка ще се води най-силно в столицата. Победата за София е особено важна и символна. Затова в ГЕРБ подновяват стари кадри, а другите търсят ярки лица, които да могат да са сериозни опоненти.

 

След високите резултати на изборите, партия „Възраждане“ вече е алтернатива на първите две формации, отбеляза още Тачев. И акцентира:

 

"Ние сме парламентарна демокрация и се нуждаем от действащо Народно събрание, както от редовен кабинет. Вече близо 2 години живеем на половин оборот с управление на служебно правителство без парламент. Това естествено повдига въпроси и поставя под съмнение изобщо парламентарната демокрация, започват да се чуват гласове, за промяна на системата.

 

Българските избиратели са стигнали дотам, че желанието за промяна се смесва с недоволство от системата. А проблемът не е в нея, а в самите политици и в начина, по който те комуникират помежду си."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3278 |24.03.2023 Политологът Милен Любенов: При пет партиен парламент има няколко възможности за кабинет . 5| 8701 |27.02.2023 Политологът Г. Киряков: От скандала Дунчев загуби всичко, ПП и ДБ не губят . 1| 3247 |08.02.2023 Робърт Менендес даде зелена светлина за F-35 на Гърция . 11| 3761 |28.01.2023 Очаквано: ДСБ даде зелена светлина за предизборна коалиция с ПП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads