Реклама / Ads
19| 10232 |28.11.2022 НОВИНИ

Политологът Татяна Буруджиева: Ако политик има кодовете на машините, трябва да сложи край на кариерата си

.
Татяна Буруджиева
Самият факт, че може да разполага някой с кодовете, който няма право да разполага с тях, вече е достатъчен този някой да приключи или с професионалната си, или с политическата си кариера. Това каза пред Радио ”Фокус“ политологът доц. д-р Татяна Буруджиева по повод възникналия конфликт между бившия премиер Кирил Петков и народния представител от ”БСП за България“ Георги Свиленски, относно твърдението на г-н Свиленски, че Петков държи кодовете на машините за изборите.
 

"Kонтролът над самите машини и техния софтуер и резултатът, който те дават, е доверен в случая с машинното гласуване на няколко специалисти. Сега първо, че ние дори не знаем кои са тези специалисти, нямаме никаква представа от това колко те са специалисти. Те не са излъчени, по никакъв начин примерно не са оторизирани и не е показано от общността, от гилдията на съответните ІТ специалисти, че това са специалистите, на които можем да се доверим наистина. На всичкото отгоре, се оказва, че кодовете не са там и не са под контрола на онези лица, които имат право да ги контролират. Дори само това вече е достатъчно за много сериозен проблем, но този проблем е относно резултата на самите избори“, посочи доц. Буруджиева по повод скандала между Кирил Петков и Георги Свиленски и обвинението на депутата от БСП, че бившият премиер държи кодовете на машините за изборите. Според нея нито хартията, нито машината не може да реши политическите проблеми и допълни, че политиците трябва да мотивират хората да отидат до урните и да гласуват.


Относно предложението на "Демократична България“ за създаване на преброителни центрове политологът коментира, че опростяването или усложняването на администрацията по време на избори не решение и няма до доведе до нищо. По темата за приема на България в Шенген, политологът заяви, че голям проблем е постоянната политическа нестабилност и въртележка.


"Не очаквам нито скандали, нито заявления“. Така Татяна Буруджиева определи предстоящите консултации между Румен Радев и партията на Стефан Янев. Според нея хода на нещата върви към връчване на мандатите до януари и опит за съставяне на кабинет, а при неуспех за редовен кабинет - избори. По думите й метеорологичното време не проблемът за провеждане на избори , а нежеланието на хората да гласуват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 19106 |26.11.2022 Татяна Дончева: МВР се напълни с хора от подземния смят. В ДАНС се отглеждат костюмарки . 1| 3365 |25.11.2022 Политологът Д. Ганев:Битката до изборите ще е - кой ще е виновен, че България е на автопилот . 1| 3204 |24.11.2022 Татяна - момичето, което се цели към звездите вече е крачка по-близо от сбъдването на мечтата . 4| 3393 |17.11.2022 Да помогнем на Татяна, за да имаме българка в космоса!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads